Thursday, April 23, 2009

first paper :D


Exam
sudah mula. My first paper was 'Quantum Mechanics'. Or simply said 'Mekanik Kuantum' atau bahasa standard seorang kawan 'Mekanik Ku hentam' :p

Paper
tu ada lima soalan subjektif (ada la anak-anaknya) and kena jawab dalam masa tiga jam.



thanx : here

Subjek ni kami belajar dalam bahasa inggeris, and ada words dalam paper tu yang suka-suka hati aku translate kan:

'recursion formula'
Apakah itu recursion?
Adeyh mana nak cari kamus plak dalam exam hall ni?
Kita main taram dengan root word dia aci tak? curse..
heheh kau nak suruh aku sumpah apa? Mahu dikutukkan soalan ini?
owho mana aku tau nak kutuk-kutuk maki-maki neh (kunun :p)


'truncated power series'
Nampak perkataan truncated, terus terbayang terencat.
Ape kes plak tanya pasal penyakit terencat?
Ni kan paper fizik, bukan budak bio punya soalan :p

Berfikir selaku pelajar fizik, 'siri kuasa terencat'.. heh macam best plak bunyi nye


Inilah dia nya kalau tak prepare betul-betul. Lain ditanya, lain yang kau faham. Tapi tu just fahaman kepala biol aku untuk beberapa minit pertama. Bila baca semula, ia nak terbitkan formula dari yang dah sedia ada, lebih kurang macam tu la. Tapi ni kan 'Mekanik Ku hentam', ahaha :D


And lagi satu yang agak menyampah 'estimate uncertainty'. Bukan tak faham, tapi lupa.. Benda ni banyak kira masa eksperimen-eksperimen dulu (mana la aku ingat da, cheit :p)


p/s: kalau kamu nak tahu, cari sendiri eh :p
(student-centered punya approach, haha)






** cepat la habis..
aku da tak larat duduk sini

6 comments:

Shitsurei shimashita said...

hentam jelah cik azie, ala subjektif kan? leh argue lagi kalo x dapat markah. hehehehehe..good luck in your exam, saya lagi 1 minggu baru start exam.

Exam face to face lagi :)

mademoiselle azieshakespeare said...

Shitsurei shimashita >
memang hentam pun..
at least dapat markah kat rumus pun ok la :D

exam face to face? cane eh?
btw thanx :D

Framestone said...

nie kes overload study ke ha.. sampai tgk perkatan len.. samapi kat otak jd len... dan akhirnya keputusan yg keluar di otak pun jd len nie.. neuron problem ek (istilah pakar psycholinguistic)

zaidharis said...

hehe,
ko budak fizik ke bio?
ala,
study sains memang kena merang,
kalau nak nerd,
xyah amek sains,
murtad,
hehe~

Shitsurei shimashita said...

exam face to face tu saya tanya org tu jawap, org tu membebel saya tulis gak...buat kajian ler cik azie kat area pantai timur ti kat KB-KT-K-KL.

mademoiselle azieshakespeare said...

Framestone >
tu biol untuk minit2 pertama je la
then baca semula, owh itu yang dia nak

zaidharis >
aku tak pernah hayat belaja bio
dari zaman spm pun tak penah belaja
amek tau sendiri ada la, hehe :D

Shitsurei shimashita >
owh ingat kan en. naga yang nak di interview
mana la tau kot ada exam gaya baru gitu plak :D