Wednesday, December 29, 2010

cabaran tahun kedua..

tahun pertama berakhir, pengakhiran yang bukanlah menjadi impian, pengakhiran yang membuatkan saya berdoa agar saya dapat memperbaikinya.. tapi apakan daya saya, saya hanya manusia biasa, yang mampu merancang dan mengusahakan yang terbaik..

tahun kedua menanti..
pastinya dengan labih cabaran dan rintangan yang akan mematangkan saya dalam dunia yang saya ceburi ini..
cabaran yang akan mendewasakan saya, memberi peluang untuk saya belajar dan terus belajar..

tahun kedua yang dinanti..
ditemani dengan genangan air mata, jangan tumpah duhai telaga.. ini air mata kesedihan, juga penuh getar ketakutan.. bertanya pada diri, mampukah saya? mampukah saya?

tahun kedua yang bakal menjelma..

ayat atas ni saya taip pada 29 disember 2010, selepas pulang dari mesyuarat di sekolah..
hari di mana kami guru2 mendapat tugas yang bakal dikerjakan pada tahun 2011, tahun kedua bagi saya..
hari di mana saya merasakan terlalu banyak yang harus dipikul di atas bahu kecil ini..

tapi kemudian, saya mencari kekuatan.. berpegang pada ayat Allah:
'Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya -alBaqarah 286'
dan saya cuba mencari segala sisi positif, walau hati masih ada sisa terkilan.. hajat hati nak pegang mereka sampai mereka habis sekolah, tapi apakan daya saya hanya mampu mengharap..

2011 saya akan memegang kelas tingkatan 5, kelas yang terkenal dengan pelajar-pelajar nakal..




 

Tuesday, December 28, 2010

salah faham.. saya tak pandai jaga hati orang

manusia memang paling mudah untuk salah faham..
kadang-kadang apa yang kita kata, akan ditafsirkan sebaliknya
apa yang kita lakukan, adalah segalanya negatif

lalu apa lagi pilihan yang kita ada?
mendiamkan diri dan membiarkan mereka terus dengan salah faham itu?
atau cuba menegakkan kebenaran yang berada di pihak kita?
ya.. kebenaran itu kadangkala terlalu pahit untuk dikatakan..
tapi apa lagi pilihan yang ada?

sesak.. terasa tidak mampu lagi untuk terus berfikir
dengan sedaya upaya saya cuba untuk menahan telaga itu dari menumpahkan airnya
benarlah kata orang.. jangan terlalu menyayangi, nanti akan mula membenci..
itu lah yang terjadi..
saya lah mangsa di sini.. dikatakan manusia sombong, pembenci..
lalu, biarlah terus begitu.. apa lagi yang dapat saya lakukan?

semalam telah berendam air mata, namun saya tahankan lagi..
ada kisah lain yang membuatkan saya sedih dan sayu
sebuah kisah yang tidak mungkin saya rungkaikan di sini..
dan pagi ini, air mata kembali bergenang..

ya, saya manusia yang tidak tahu menjaga hati orang lain.. saya hanya mahu hati saya dijaga.
ketepikan perasaan orang lain seperti saya mengenepikan kain-kain kotor di bilik
buangkan ke dalam tong sampah, tanpa perlu mendobikannya
ah orang lain punya, persetankan lah.. buangkan saja! bukan saya punya!

Wednesday, December 08, 2010

Sunday, December 05, 2010

MAHA International 2010

update di harii akhir MAHA '10 
sebenarnya acara berlaku pada hari selasa, 30 nov '10.. we were there :)

siapa yang rasa macam blur apa itu MAHA, bole klik perkataan yang atas sekali, ok..
sekarang kena guna approach gaya 'student-centered', teacher will play a role as facilitator
eh, sorry, sorry.. ni bukan sekolah.. selalu macam nak lupa :p

seperti biasa, untuk orang-orang yang kekurangan kata seperti saya, adalah lebih baik bercerita menggunakan gambar :D

kami sampai sana da tengahari pun.. so lunch di sana.. 
pusing-pusing tengok kambing, lembu, kambing lagi, lembu besar lagi.. 
sebabnya kami masuk ikut pintu 2, so pergilah kawasan ternakan tu, budak-budak kenit 2 orang tu seronok la
the auntie pula seronok ambik gambar :) 
tapi takyah la kot gambar2 binatang tu kan



random pieces..
kemudian, naik tram, singgah ke rumah-rumah negeri..
tapi sebelum tu lalu kawassan ikan-ikan di mana my nephew, niece, and the opah da jadi fisher-boy and fisher-ladies (gambar atas)

kami singgah rumah sabah, sarawak and perak only.. banyak sangat rumah pun..
naik tram lagi, ke dewan-dewan utama..
pusing-pusing and shopping.. bila da penat, ini la jadi nya.. 
aksi bebas.. gambar-gambar ni th-nephew yang ambil.. paklong with the phone, maklang with strawberry+choc (yang da tinggal lidi tu), opah with yam-icecream, and adik yang mula nak pejam mata :p


ok, ni tempat lepak best sikit compare dengan yang atas.. the-niece da lelap, tapi the-nephew masih aktif, langsung tak penat la dia ni, huu
'abang angkat arimau' eexcited :p ,adik pula umpama orang mengantuk diberi kerusi rotan, heee :p   

da gelap, malam da pun.. tapi still belum balik, tunggu mak beli buah-buah pula
sampai rumah, the-niece da jadi sexy-girl, hahha.. seluar perlu dibuang sebab da basah

sebahagian hasil tangkapan :p

ok itu saja cerita MAHA saya, hahha..
eh jap. nak promote, sila cari marshmallows itu.. ianya sedap, and yang paling penting halal
bole klik marshmallow asafa 


abang saya kata ianya manis, tapi saya kata best... :p the-nephew suka yang ice-cream tu, the-niece tak suka mana-mana, the auntie suke semua :D


** cerita berjalan secara r.a.n.d.o.m akan keluar lagi..
bila-bila saya rasa rajin nak menaip

Friday, November 26, 2010

masih di sini.. :)

rindu saya tak? hahha..azie, sila la jangan perasan :p
entah-entah orang da tak kenal pun kau tu sape, huu

ayat biasa 'lama tak update blog ni' 
ayat biasa.. saya pun da mula rasa muak nak taip ayat biasa itu

bukti-bukti blog ini tidak ber'update'
1) last published on 7th october 2010
sebenarnya lepas tarikh tu ada menaip, tapi jadi draft je.. 
rasa macam tak sesuai nak dipublish dan rasa macam malas je 
(banyak la kau punya rasa-rasa, kan :p)

2) tengok profile pic ni
tengok.. saya masih 'student' hee
agak-agak kalau saya nak biarkan je benda tu, ok tak 
btw saya memang student pun, tiap-tiap hari pergi sekolah, tiap-tiap hari belajar..
so yeah imma student lar :D 



ok.. ok.. tak perlu nak panjang part intro tu
refer pada last entry, kata ada cerita di sekolah.. 
since sekarang pun tengah cuti, boleh la nak edit and taip di sini

so, here goes.. let the pictures speak :) 
(cerita dan gambar adalah secara RANDOM, dan gambar-gambar banyaknya dicuri di FB :p)


tarikh dah tak ingat lah.. sukan tahunan mereka di 'Kompleks Sukan Negara' 
tapi saya tak dapat tengok sampai habis pun, ok kecewa di situ.. 
semuanya sebab saya kena berkejar ke JPWP Jalan Duta untuk satu taklimat berkaitan kaji selidik Matematik


pameran kesihatan di ELKEN Convention Centre.. perasaan di situ adalah undefined, hahha 
habis lawatan tu ke HUKM bersama mereka-mereka ini, melawat a girl yang kena tahan di wad.. hari tu memang balik malam la, nasib baik la abang boleh ambil, depan HUKM tu, hee..
(orang paling depan tu macam happy sangat je :p)

open-house rumah student, masa musim raya.. saya agak suka gambar ni sebab rasa macam sebaya je dengan mereka-mereka, 
hahha perasan tak habis la kau :P 


graduation day, form five and pra-u.. time ni saya dapat tugas untuk 'jamuan VIP'.. so memang tak tengok sangat la 'istiadat konvokesyen' mereka (wah chosen words tak beragak :p) 
and budak-budak atas ni, perform untuk choral speaking, atas permintaan saya skip la sekejap nak tengok mereka :)

bila akhir tahun, mereka-mereka mula sibuk dengan jamuan.. 
fine, just fine.. ada cerita di sebalik cerita sebenarnya
ada yang tak puas hati, tapi siapa saya nak puaskan hati semua orang? 
saya sendiri pun tak puas hati dengan 'segelintir' mereka 
tapi apa pun, tetap kena ada di situ, as the class-teacher...
(nampak tak muka-tak-puas-hati-hahha yang duduk bertudung hitam tu :p)  

habis dengan gambar duduk-secara-bersusun,bilang-1-2-3,klik.. 
yang ini candid, entah budak bertuah mana la yang pegang kamera time tu
sungguh la tidak comel bila cubaan nak marah mereka, hahha 
kenapa macam tu? tengok bawah pula.. 
see.. mereka sangat nakal.. dia bawa keluar skeleton tu dari dalam almari..


2010 dengan mereka sudah pun berlalu.. tahun yang mengajar saya banyak perkara.. belajar dan mengajar.. 
tahun depan, insyaAllah akan terus mengajar mereka..
heyyy jadi fivers, ambil SPM.. tinggalkan sekolah.. saying goodbye to the teachers, oh syahdu nya.. 


agak-agak kalau tahun depan nak minta transfer bole tak? 
biar saya yang say goodbye pada mereka, huu.. ada orang kesah ke :p









** kalau macam nampak muka yang sama je dalam gambar di atas
sila abaikan.. hee 

*** next entry? cerita cuti sekolah maybe.. 
cerita luar dari sekolah, insyaAllah
cerita dalam hati? masih suatu r.a.h.s.i.a :)  


Friday, October 15, 2010

s.u.g.a.r

saya ada satu cerita yang buat saya senyum..
senang.. senyum, manis.. tambah gula banyak2
(eh, nanti banyak la penyakit yang datang, hee)


Thursday, October 07, 2010

etika penjual insurans

lepas ni, tak payah guna bank lagi!
simpan je duit-duit yang ada dalam tin biskut
kalau agak2 takut hilang, dapat duit terus shopping sampai tinggal kosong sen..

ok, saya agak geram sebenarnya!
mungkin bukan 'agak', tapi sangat geram sebenar-benarnya..

ceritanya macam ni, saya dapat satu panggilan..
pengenalan macam biasa, then pergi pada agenda utama
nak kenalkan satu insurans ni (tak perlulah diberitahu)
dia pun cerita, cerita dan terus lah bercerita.. saya pula hanya mengiyakan je la..
sampai satu point, dia minta alamat, no ic etc..
saya pula 'eh bila masa pula aku kata nak?' dalam hati la

saya beritahu la dia, sebenarnya saya tak berapa nak percaya dengan call macam ni..
dia pun mula la kata pasal dia punya cara approach tu.
dan saya masih mempertahankan cara tradisi saya, tak percaya dengan cara itu
dia pula berkata 'sebagai cikgu, cik perlu tahu tentang cara ini' bla3
ewaah sesedap rasa mulut berkata.. seakan mengatakan cikgu takde pengetahuan am je..

oleh kerana saya masih berkeras, dia pun bagi kat encik-supervisor pula..
saya dah rasa mula rasa semacam, main pass2 pula.. tak boleh deal dengan customer ke?

encik-supervisor (SV) pun mula berkata-kata, saya pun bercerita la apa yang saya pendam
tiba-tiba encik-SV kata 'kenapa cik tinggikan suara dengan saya?'
eh? kau nak aku cakap lemah gemalai? dengan entah lelaki mana ni
kalau dengan perempuan, yes la kan.. sopan santun, gaya bercakap dengan bakal mak mertua :p
tapi encik-encik ini adalah lelaki!
pssst: saya kadang-kadang bercakap memang sound agak kuat, terbiasa cakap kuat dengan students agaknya, heee....

saya mula rasa cool down, bila menaip ini :)

tapi cerita belum habis..
encik-SV pula bercerita tentang insurans tadi
saya masih pertahankan cara saya..
akhirnya dia bertanya 'cik selalu kena tipu ke?'
saya kata lah, ni sebagai langkah berjaga-jaga.. ye la, kita tak pernah tahu pun, kan?
dan dia bole kata macam ni 'kalau kita selalu menipu, kita senang kena tipu' lebih kurang macam ni la..
ewaaah sedap betul mulut dia kan? seakan mengatakan saya ini penipu

macam tu rupanya etika penjual insurans, eisy2..

dan ayat akhirnya, 'kalau cik tak percayakan khidmat bank, jangan guna bank'
walaupun dituturkan dengan penuh kelembutan, namun ayatnya berbisa..
sebab tu saya katakan di awal entry, lepas ni kita simpan duit dalam tin biskut je la

saya bersabar je masa mereka-mereka ini menelefon, saya dengarkan saja..
padahal kepala rasa nak meletup, tapi saya cuba bertahan
saya nak tengok macam mana cara orang-orang ni deal dengan bakal client
tapi ceritanya berakhir dengan encik-SV terus meletakkan telefon dengan ayat akhir tadi

huu itu baru deal dengan orang yang banyak diam macam saya

kepada encik penjual insurans,
anda berhadapan dengan bakal-bakal dan client yang bermacam ragam
cara anda menangani mereka sangat mempengaruhi
dan encik2 penjual inisurans ini mengingatkan saya pada tugas seharian saya
berhadapan dan melayani client-client muda yang lebih banyak ragamnya, lebih banyak emosinya..
kalau tiada sabar, siapa pun tidak dapat bertahan.. selagi klien itu bernama manusia..



p/s: selepas panggilan itu, saya semak semula secara online apa yang diperkatakan
ya, memang ada.. tapi saya telah tawar hati, kerana cara mereka
p/p/s: sebenarnya saya dah ada insurans pun, dengan dua pihak lagi
dan dua-dua nya melayan klien dengan sangat bagus.. i can give them thumbs up :)
yang seorang tu, agak tidak banyak cakap, tapi kerja dia diperakui bagus
seorang lagi, setiap kali jumpa memang tak lupa menegur, mengusik.. ucapkan 'happy birthday' 'selamat hari raya' macam ini kan bagus...
oh saya mahu jadi penjual insurans yang bagus untuk klien-klien saya :)

cerita di sekolah akan menyusul kemudian, insyaAllah :D






**sedang menunggu satu panggilan
saya terlepas panggilan itu kerana menonton video addmath
saya rasa agak terkilan sebenarnya
dah lama tunggu, tapi jadi macam ni pula..
rasa macam nak turn back the time
tapi tak boleh, kan?
jadi saya berharap panggilan seterusnya akan segera tiba
please.... i'm waiting, right here...

Sunday, September 26, 2010

kosong..

masih mencari waktu yang sesuai..
untuk bercerita dan menyambung coretan di sini..
(ok, mungkin ayat agak sendu di sini, hahha :p)

ya.. sekarang saya merasakan masa kadang-kala tidak parallel dengan saya, huu..

terlalu banyak yang ingin saya taipkan
tapi nanti la dulu..
mungkin ini intro untuk saya sambung cerita2
intro untuk my-so-called-come-back
InsyaAllah...


** saya juga sedang cuba merenovate wajah page ini
kerana sudah tiba masa for some changes :D

Friday, July 23, 2010

berlari ke sini..

mahu bercerita, sikit-sikit..
sekarang, rumah ada budak2 kecik.. anak-anak dari pulau labuan..
mereka memang bising, kadang-kadang tak terkawal
dua orang, macam dua puluh orang pun ada..
mulut cot-cet itu-ini, nonstop..
tak penat ke budak2 ni?


sometimes saya wonder la juga 'can i be like them?' punya 'semangat' itu...
saya seakan kehilangan sesuatu.. (biarkan dulu.. karang saya cari, huu)

budak2 itu, sangat la aktif.. berlari ke sana sini..

bila malam, entah pukul berapa baru diorang tidur, yang pasti saya tidur dulu, hahha..
tapi bila tengah malam, ada la yang akan berbunyi..
gatal sana, gatal sini.. nak minum la.. sabar-sabar..
dan saya.. apa lagi yang dapat dibuat? layankan saja la..
dah malam2, dua2 ada di kiri dan kanan saya, huu..





Tuesday, July 06, 2010

adding sugars in the vinegar..

ada banyak perkara-perkara penuh sugar berlaku dalam hidup lately ni..
vinegar masih ada, but those sugar buat saya senyum, buat saya mahu terus bangkit di pagi hari..

baru-baru ni, pulang ke negeri 33, sugar..
makan durian, rambutan, betik, pisang.. waah seronok, penuh sugar, hee..
jumpa pacik and macik, also jumpa tok and wan..
rindu mereka-mereka, even masa school holidays dulu baru je jumpa

but the vinegar is the word yang kondem my fb
hurm, i'm just using my right as the net-freak, but ini la..
bile ada family yang tau, apa kita nak taip pun da rasa macam tak best
tak bole ke kalau this virtual life just make it seperated with the real life, senang kan
and i do hope ruang ini takde yang baca
kalau nak baca pun, sila diam2 sahaja! jangan nak banyak mulut depan muka saya!

okey that's the vinegar..

then i'm adding another sugar
hopefully takde la dapat diabetes ni, banyak sangat sugar

it's about someone...
hurm, bila sampai cerita tentang someone ni, mesti nya saya jadi wordless
saya tak pasti kenapa, tapi saya seakan tak bole nak teruskan ayat bila ia mengenai someone
yang saya tahu, that someone adalah salah satu sugar dalam hidup saya buat masa ini..
(maaf, masih belum dapat diluah.. hanya memerlukan doa kalian)


dan sekarang saya sedang berdoa supaya masa dicepatkan
sehingga buah hati pengarang jantung dari pulau kecil itu dibawa ke sini
saya pasti mereka akan menjadi sugar paling besar







03/06, 07/06, 16/06, 24/06, 02/07,05/07

Sunday, June 27, 2010

kenduri..

cerita hari ini.. simpan lama-lama nanti, dah tak jadi cerita..

attend kenduri lab assistant, kak sal..
saya pergi dengan kadar paling ekspress..
sampai je terus makan, jumpa kak sal kejap, tunggu pengantin laki yang da nak sampai, then terus balik..
saje je pun keluar dari rumah lambat2, bole tengok pengantin, hee..

cikgu2 sekolah tu pun, ada la yang jumpa, tapi tak ramai pun..
diorang da sampai awal2 lagi kot..




tahniah untuk kak sal and suami..

and ini saja cerita yang nak di taip, hahha aku agak malas mahu menaip..
tunggu la petang2 sikit ke or esok lusa je la :p

Thursday, June 24, 2010

terrorism

penggal baru bermula, heh..
saya mahu menumbuhkan tanduk..

dua tiga hari ni, students mula bertanya
'kenapa cikgu garang sangat?'
'kami ada buat salah ke dengan cikgu?'

yeah and nope, that's the answers for the questions

Tuesday, June 22, 2010

mood-swing


selepas dua hari kembali ke sekolah
belum dapat tersenyum dengan sempurna
badan masuk kelas, hati melayang-layang..
kepala saya entah ke mana, tak dapat dipastikan...
susah!
susah kalau terus macam ni..
langsung tak seronok..

student mula bertanya
'kenapa cikgu macam takde mood je?'
mereka mula berpesan
'cikgu kena senyum dengan saya'

hurm, bukan mudah sebenarnya
saya mengalami burn-out yang teramat, tapi cuba bertahan
insyaAllah




saya...
perlukah saya merobohkan benteng itu?
berteriak pada dia tentang sesuatu..
tapi kan mustahil, sepertinya bukan saya

saya...
tidak akan mampu untuk mengatakan apa yang saya mahu
loser! yes I AM!



tak ingat gamba ni kutip mana, huu




*** membuat keputusan untuk
berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah
dengan dia


Thursday, June 17, 2010

theres a couple word I want to say

oleh kerana saya tidak mampu untuk keluarkan apa yang saya rasa..
tapi terlalu ingin pula untuk berbicara..
hurm.. apa jadi dengan saya ni, heee :p

okey, ini copy-paste semula dari notes di FB saya..



´´´´´´´´´´¶¶*..**..*
´´´´´´´´´¶¶¶ .*.*.*.
¶¶¶´´´´´¶¶´¶*..**.*.
´¶¶¶¶¶¶¶¶´´¶*.*.**..**.
´´´¶¶´´´´´´¶¶¶¶¶¶¶¶¶*.*.*.
*.*.
´´´´´¶¶´¶¶´´´´¶¶¶¶*.*.**.
´´´´¶¶´´´´´¶¶¶.**.**.*.
´´´¶¶´¶¶¶¶´´¶*.*.*.**.
´´¶¶¶¶¶´´¶¶´¶´´´´´´´´¶*.**.*.*.*
´¶¶´´´´´´´´¶¶¶´´´´´´¶¶*..**.*.
´´´´´´´´´´´´¶¶´´´´´¶¶¶*.*.**.*
´´´´´´´´´´´´´´´´´´¶¶¶¶¶*.*.**.*.*
´´´´´´´´´´´´´´´´´¶¶¶¶¶¶*.*.*.*.*
´´´¶¶¶¶¶´´´´´´´´¶¶¶´´¶¶ *.**.*.*
´´´´´¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶´´´¶¶*..**.**.*
´´´´´´¶¶¶¶´´¶¶¶¶¶´´´´¶¶¶*.**.*.* /
´´´´´´´´¶¶¶´´´´´´´´´´¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶*.*.**…
´´´´´´´´´¶¶¶¶´´´¶¶¶¶´´´´´´´´¶¶¶¶¶¶¶¶*….
´´´´´´´´´´´¶¶¶¶´¶¶¶¶´´´´´¶¶¶¶¶¶*.**.*
´´´´´´´´´´´¶¶¶´´´´´¶´¶¶¶¶¶¶*.*.*.**.
´´´´´´´´´´¶¶´´´´´¶´´´´¶¶*.*.*.**.
´´´´´´´´´¶¶´´¶¶¶¶¶¶´´´¶¶¶*.*.*.*
´´´´´´´´¶¶¶¶¶¶¶¶´¶¶¶¶´¶¶¶ .**.*.
´´´´´´´¶¶¶¶¶´´´´´´´¶¶¶¶¶¶ *.**.*
´´´´´¶¶¶¶´´´´´´´´´´´¶¶¶¶¶ *.**.
´´´´´¶´´´´´´´´´´´´´´´´¶¶¶*.*.*.
´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´¶¶¶*.*.**.
´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´¶*.*.**.*



¸.•'★¸.•'★*•~-.¸-★ i wanna pick the stars above★
and give them to you,
as i wish the glitters will brighten your life,
fill with smiles and laughter,
with no worries.. i wish
◕ ‿ ◕ -,.-~*¸.•'★¸.•'★

-azieshakespeare



p/s:
eh, macam mana u nak pick the stars?
da lupa ke their sizes? they're too enormous ok..
[huu astronomy dapat berapa la ni :p]



now i'm listening to this song, really soothing :D

Tuesday, June 15, 2010

puteri beradu :D

semalam, keluar merayau.. heh memang suka la, kan
mencari seluar (sebab seluar yang selalu pakai tu da ala2 lusuh, takkan nak tunggu koyak kot :p)
nak? cari kat sogo, ground level.. sangat2 murah, 70% off u :D

then from sogo ke LRT bandaraya, ada la couple of foreigners ni bertanya 'do u speak english?'
patut kah kalau saya jawab 'i don't speak english' [then what language did u used tu]
melihat wajah2 mereka yang seakan blur tengok board pasal train tu, saya pun tolong la dengan apa yang terdaya
with my 'so-so-fluent' english language
(hahha saya mana pandai nak bercakap bahasa selain loghat lidah sendiri)
saya pun menunjuk jalan kepada mereka, nasib baik la juga memang da biasa dengan public transport ni


tapi, bila fikir2 balik.. sebenarnya saya dah bagi jalan yang agak sukar
there's another simple way for them to go to the destination *sigh*

saya buat satu kesalahan kerana menyukarkan jalan mereka, dah la mereka foreigners
deep down inside, saya harap mereka bertemu jalan ke sana.. ameen...
________________________________________
________________________

ok seperti yang anda2 sedia maklum, sekarang adalah cuti sekolah
saya yang juga warga sekolah, juga bercuti denga
n riang ria nya, tanpa melakukan sebarang kerja2 berat, hahha
jadi puteri beradu, cuba mengjamak segala masa tidur yang terlepas (gaya ada je :p)

cerita pasal tidur ni, pagi tadi i've dreamt of something
taktau la sama ada nak suka atau risau, betul2 taktau
orang kata kalau mimpi 'yang-itu' boleh la senyum lebar2
tapi dalam mimpi tu, saya mengelak dari 'sesuatu-itu' dan terus terjaga dari lena
apa pun, saya masih berharap ianya petanda baik :D ame
en.....
_________________________________________________________________

sekarang cerita pasal buku2 pula..
bila dah kerja ni, memang agak banyak buku y
ang saya beli, mostly novels and comics, heee
(buat ubat penenang jiwa, sweet-distractions)

ini first adjustment, tapi the bear box tak dapat nak tampung 'keberatan' buku2 itu
[saya kesian sama itu bear :p]

dan oleh kerana buku2 itu sangat banyak, terpaksa la saya susun elok2
ni second time saya meng'adjust' kedudukan buku2 tu, nak bagi muat space, huu..
mak pun da kata bilik saya gaya stor, buku and baju sama je na
ik :p

found kotak besar ini kat jusco :D
actually nak beli rak je terus, tapi teringat mak kata tunggu pindah nanti

kalau tengok previous entry, ada cerita pasal saya yang sibuk 'stu
dy'
sibuk la sangat.. menstudy untuk masa depan.. saya taktau bila, t
api rasanya tak salah kalau nak tambah ilmu
ni antara rujukan saya.. ada lagi, tapi yang ni antara yang sudah khatam :D

untukmu wanita (zaharuddin abd rahman), kompas cita (a.ubaidillah alias),
mencari pasangan hidup (ustaz emran), pemilik cintaku setelah Allah dan Rasul (fatimah syarha)

[yang bold boleh try click]

dari buku2 ni saya dapat point2 penting, antaranya:
Tiga perkara yang menjadi rahsia Illahi
1) rezeki
2) jodoh
3) ajal

Tiga perkara yang perlu disegerakan
1) solat apabila tiba waktunya
2) nikah apabila tiba jodohnya
3) pengebumian apabila tiba ajalnya


banyak lagi point2 penting yang saya kutip, tapi rasa nya nanti akan jadi terlalu panjang :)


dan last but never be least, ni buku yang sedang saya baca



sebenarnya ini bukan lah bacaan dewasa pun, tapi saya beli sebab ada sesuatu
jangan tanya kenapa, sebab the reason is too cheeky :p

Sunday, June 13, 2010

cuti = kahwin :)

waah saya makin malas nak update blog..
banyak cerita sebenarnya, tapi rasa taknak share, hee..
tapi tak pe, from time to time blog ini tetap akan ada entry, insyaAllah :)

sekolah sekarang adalah cuti
seronok la juga, tak payah nak mengadap all the growing-teenagers
bukan tak suka mereka, tapi kadang2 we just need time for ourself :)

awal cuti aritu, pulang ke kampung halaman
rasa nak jerit 'this is where i belong'
sungguh, rindu suasana felda itu.. terlalu..
(okey, nanti jadi sayu-sayuan pula :p)

my cousin, k.ja kahwin..
ni sepupu dari belah abah,
kalau belah abah, kami2 la yang besar, sepupu2 lain memang ramai kecik2 lagi
ye la abah anak first, k.ja anak makngah, the second..


disebabkan saya pun tidaklah terlalu rajin nak menaip sekarang, saya tampal gambar je la,
tapi tiga saja.. hahha kedekut eh nak share dengan orang sekarang ni :p


si pink itu tidak bermaya, entah kenapa.. hahha :p
k.ja yang panggil amek gambar sama2, kalau tak memang tak bangun la


adik (kiri) bidan terjun yang terpaksa pegang bunga manggar, klaka je..
tengok muka blur dia time memula tu


kek yang kami tak dapat rasa.. kami balik lepas majlis

okey, ini saja laporan untuk masa ini
nanti saya taip lagi, ada perkara yang ingin dikongsikan..



***sekarang sedang sibuk study
bilik penuh buku, buku ilmiah juga novels
(macam da lama je tak buat book review, hurm..)
di hujung tilam ada kertas2 fizik student yang still tak siap tanda
bilik memang gaya stor da
nampak gaya nye, kena cari organiser la untuk semua buku tu :D

Thursday, June 03, 2010

amin kan doa saya.. :)


ini bukan perkara mudah, saya tahu..
membuka hati, bersahabat..

bukan menyombong, tapi inilah saya susah nak berkawan, sukar..

kalau orang kata 'nak kenalkan dengan ....'

ayat macam ni pun dah buat saya diam

saya selalu tak tahu apa nak jawab

perlukah saya berkawan, patutkah saya berkenalan?


dan kali ni, saya harap.. dan saya mohon

biar mudah semuanya..


hati saya dah terbuka, saya agak pasti dengan ini bukan di saat saya menaip ini, sebelum ni lagi.. tapi.. sebelum ni saya tak tahu nak berikan pada siapa...
sekarang.. saya senyum,
dan mahu senyum terus.. lebar-lebar :D


walaupun saya masih tak pasti
tapi saya berdoa untuk itu...
aminkan doa saya :)




** tadi akak kedai buku kata saya senyum lebar sebab nak cuti
tapi sebenarnya ................. *masih senyum, nipis * :)


Monday, May 31, 2010

saya bukan muda lagi..

*sigh*

azie, jangan mengeluh..
hurm..


kepala rasa berat sebenarnya, lately ni memang selalu je rasa macam pening2, tapi lebih kepada sakit.. taktau la kenapa.. migrain? entah, saya taktau migrain tu macam mana..
nak check, niat tu memang ada.. tapi tak juga pergi lagi.. hurm..

hari ni, isnin.. kat sekolah ada majlis persaraan GPK HEM
so far, ok la.. sayu gak rasa tadi, dengar cite2 die :)
jeling2 dengan encik gstt (siapa ni, hahha :p)
saya jeling dia masa dia pandang lain, dia pandang saya terus saya tengok lain, hahha funny
nak buat macam mana sekolah tu memang kurang stok lelaki, yang ada pun laki2 orang :p


and balik sekolah, baru je.. petang ni
kepala saya jadi ala2 lalok (lama tak guna this word :p)
saya need skuad tambahan, so i've to say thanx to cik puan afeera

saya memang agak blur bila dapat soalan2 agak luar alam
(definisi untuk soalan2 berkaitan relationship)
ye, saya bukan nya muda lagi.. walaupun baru je admit perasan muda dalam previous entry, hee..

terkejut..
actually sebelum ni pun akak tu ada tanya, tapi saya tak ambil port
sebab saya fikir dia saja je nak beramah mesra..
sampai la statement petang tadi, terus saya da tatau nak kata apa lagi

untuk cik puan afeera,
thanx.. sebab dengar aku
thanx sebab bagi cadangan yang agak boleh cairkan kepala aku :p


saya bukan nya muda lagi
dan bukan nya akan terus jadi muda..
memang saya kena fikirkan tentang ini


tengok cermin, cakap pada diri sendiri:
-aku tak cantik, aku sedar...
tapi aku bersyukur sebab Allah ciptakan semuanya dengan cantik
*senyum* terus rasa extra comel :p






*** dalam kepala ada benda lain
takut.. kalau dah terberjanji dengan yang sana
takut kalau yang sana menunggu dan berharap
takut dengan semuanya..

Saturday, May 29, 2010

outta skool :D

assalamualaikum...
(dalam mood mahu update blog, and ini bukan cerita di sekolah :D)

kalau banyak sangat cite kat sekolah, kang jangan bosan plak
gaya takde life je, huuu
memang la kalau nama cikgu, pasangan nye sekolah
but sometimes 'the-cikgu' also need a life
so outta skool, guys!~

senyum lebar2 dulu.. sebab tak mau fikir pasal budak2 dalam entry ni :D
(ouch gaya jahat je, kan?)


actually ni cerita semalam.. keluar mencari hadiah untuk GPK HEM
dari rumah lagi, da aim nak cari buku.. tapi tak decide buku yang jenis nya macam mana
so berpusing2 la saya dalam bookstore itu (bookexcess kat armcorp mall, pj)

sampai akhirnya saya decide ambil dua buku ni
i) How to Make the Rest of Your Life the Best of Your Life
ii) You've Got to Read this Book!
actually, saya pun tak tahu GPK saya ni baca buku jenis yang macam mana, but i do hope that she'll like and enjoy those :D

walaupun saya kenal sekejap je dengan dia, but i'll say that
she's a nice chinese lady, dia banyak tolong saya, dan saya rasa senang bila nak refer apa2 dengan dia
dan rasa kehilangan juga la bila tau dia da nak bersara, hurm...
(eh, saya cerita passal sekolah juga, heee :p)


ok2, outta skool ~
dari armcorp mall tu, saya ke PWTC, for youth festival
mahu bukti? see the pic below

atas sekali gambar pass masuk, got it free sebab da register online
tapi guna yang 1st day je, 2nd day tak pergi.. 3rd day, esok.. taktau lagi, huu
kiri bawah: boxes of chocolate, bole tahan sedap
kanan bawah: tangan yang da kena cop, dia cop sikit je sebab actually saya taknak
(eyy last year dia kasi je cop kat buku)


i've to say yang bagi saya youth'09 was better than this youth'10
untuk youth'10 memang semua nya nampak sangat organised, tersusun habis
tapi bila dia terlalu tersusun, da tak gaya remaja pula (my opinion la)
also all those partition macam buat dewan yang sesak tu, jadi makin sesak..
(p/s: sorry saya tak bawa kamera untuk letak gambar, this is unplanned one, tetibe je sampai situ.. bole ke camni :p)
(p/p/s: bateri nset pun da tunjuk kaler merah masa sampai sana, huu)

so ape yang saya buat kat sana?
> pusing2 saje, hahha :p
and sempat la tarik coklat, skirt (bunga biru nya sangat nice), and notebooks
(barang yang saya nak, takde pula)

and kalau tak silap, saya macam nampak someone yang saya rasa macam kenal..
tapi saya tak tegur, sebab.... er, saya memang tak suka tegur orang, kot hahha :p


so, da ada la cerita luar sekolah, kan? hee..

and actually, untuk hari ni, ada wedding invitation dari kawan lama
and sahabat saya pula baru ajak semalam, ouch.. memang tak sempat la saya nak decide..
kalau dia ajak hari khamis ke, bole la lagi buat pertimbangan, but it was yesterday, and i read the message on 11 p.m
btw, selamat pengantin baru untuk kawan lama ini
(waaah makin ramai yang da berumahtangga.. tapi saya masih perasan muda remaja :p)


see.. notebooks tu ada dua, kaler pink-and-yellow
saya tengah wonder, siapa yang akan dapat one piece of the notebooks
bile a piece da takde dalam tangan saya, meaning half of my heart pun saya bagi secara rela
ouh, saya masuk jiwang-mode pula, hee

btw, i'm waiting and watching :D
(this is exclusive, saya memang tak suka ambil gambar pakai spec.. duh~)

Sunday, May 16, 2010

untuk semua.. anda-anda dan mereka-mereka


rasa nya tak perlu untuk saya menaip terlalu panjang..

masa dan waktu telah merubah keadaan..


gambar ini sudah ada entry nye di sini


sekarang gambar ini pula..

ya, saya bukan lagi pelajar sekolah.. beruniform putih, melangkah menimba segala ilmu
saya kini memikul beban yang lebih besar.. mencurah ilmu kepada mereka
memberi contoh kepada mereka..
membimbing dan menunjuk jalan kepada mereka..

pengajaran itu bukan sekadar di dalam kelas, bukan hanya menulis di helaian kertas
tapi lebih dari itu..
membetulkan perkara yang selama ini dianggap betul bagi mereka,
menerapkan nilai yang selama ini tidak mereka amalkan,
memberi mereka pemahaman.. bukanlah perkara-perkara yang mudah

namun, selagi Tuhan memberi oksigen untuk bernafas
selagi ada daya impuls yang menolak
akan dicuba, biarlah berlaku perlanggaran tidak kenyal
dan menghasilkan inersia yang lebih tinggi..
(azie, kenapa guna segala bahasa ini? :p)

Tuhan..
berikan saya kekuatan, ameen..
_______________________________________________________________

terima kasih juga diucapkan buat semua guru
yang pernah mengajar saya, secara formal juga tidak formal
(anda2 dan mereka2 adalah guru-guru saya)

T is for Thank you...
Thank you to the
Talented,
Thoughtful,
Tireless,
Totally Terrific Teachers
(oh.. how i wish to be in the list..)



p/s: macam da jadi panjang je entry ni, hee..



*** pagi ni breakfast with fettucine
(uh sungguh italian yarh :p)
and kejap lagi nak kelua, return book (confirm kena denda)
juga mahu cari kasut, hee

Wednesday, May 12, 2010

dear, dear

macam ni la, bila kita deal dengan manusia
ada ups, ada downs..
ada senyum, ada tangisan..

and unfortunately, tak tau nak kongsi dengan siapa
so, biar la saya tarikan jari jemari di sini..

ye, saya bengang.. dengan mereka!

students tak pandai, memang saya bole je terima semua kenakalan
sebab saya tahu itu lah mereka..
saya terima semuanya.. segala keburukan itu..
tapi masalah bila students yang pandai
orang akan expect segala yang terbaik dari mereka..
dan bila mereka melangkaui expectation itu, ________________
(hurm sila lah isi kan tempat kosong berkenaan)

kerana saya bukan peluah perasaan yang baik
jadi saya tidak mampu untuk meneruskan kata

rasa.. bagi saya terlalu dalam, sukar untuk saya cerita kan
tapi berat untuk saya simpan semua nya..

thinking..
mereka juga manusia biasa..
far from perfection..
they did mistakes, so do i..
fair and square, round and times square..
(azie, sila serius bila buat ayat serius :p)



p/s: kalau rasa tak faham
tak perlu susah2 untuk memahami
kerana saya juga agak tidak faham dengan perasaan sendiri sekarang....





** semalam senyum, suke..
masa tunggu bus
ada orang tanya 'form five ke'
heee :D

Friday, April 30, 2010

senyum lebar-lebar :D


minggu ni merupakan minggu yang sesak untuk aku
semuanya untuk persediaan hari jumaat, iaitu hari ini :)
memula dalam perancangan, pagi2 kena buat 'book review' tapi tak jadi

because it was 'Hari Usahawan Muda' untuk sekolah aku
kelab dan persatuan buka gerai hari ni, so P&P kami berupa P&P luar bilik darjah
aku persatuan sains mate, tapi tak dapat tolong banyak pun untuk yang ni
sebab ada lagi satu gerai
namanya 'gerai terkejut' hahha :p

bukan apa, tak rancang pun tapi sebab ada kosong, daftar la untuk budak2 kelas
dapat idea dari sorang budak ni yang kata 'cikgu, bukan buat apa pun nanti. taknak saya dengan persatuan tu'
then, fikir2.. daftarkan la untuk diorang, bagi peluang diorang belajar other things than all those science subjects

belajar berniaga, macam mana nak tarik pelanggan, nak kutip duit banyak2 (jadi mata duitan macam cikgu nye :p), komunikasi dengan pelanggan
kira2 macam berjaya la juga, daripada yang taktau pasal 'deposit', dah boleh terangkan sampai orang faham
even tak semua yang involve, tapi yang ada tu pun da buat aku senyum..
(masih dalam usaha nak suruh diorang bekerja secara bersama-sama)


so tadi kami buka gerai untuk tempahan t-shirt
t-shirt akan dilukis dan disiapkan oleh diorang dan pastinya aku juga, huu :p
(budak2 ni kalau takde arahan, takde nye nak gerak.. sabau je la)

malas nak taip panjang..
bawah ni gambar2 yang berkaitan.. (rasa macam da lama je page ni takde gamba, hee)



ni iklan kat FB, sekolah memang penuh iklan.. aku pun ape lagi, iklan juga secara online



our customers.. choose design, size, then make the order with the deposit
abaikan si kaca mata hitam, hahha


gaya kena serbu macam nak minta autograf je :p


adakah budak ini berangan nak guna dslr or teringat kamera lama, huu macam2 hal


senarai harga, nama kedai, yang paling penting lesen perniagaan, huu.. ini bukan black market maupun black mafia


mereka yang bertungkus-lumus, ada lagi yang takde ni


see.. mereka riang ria, tapi cikgu nye tidak berperasaan
sebab dalam kepala penuh dengan hal 'tutup register', 'tulis buku rekod', 'cari lappy' 'belajar bawa kereta' huu kepala sesak :p



so lepas ni, kami akan mulakan operasi conteng baju, hee hopefully semua nya akan ok
duit orang ni..





** tadi suka sangat,
ada budak form one yang cumeyl, yang macam minat dengan gerai kami
sooo cuumeyl la itu budak, geram je aku tengok :D

and gembira juga, sebab..
order kami melepasi sasaran aku
tak terbayang pun dapat banyak tu, aku budget dalam 15-20 je, tapi lebih
praise to God, the Almighty...alhamdulillah..


the name in my heat

there's a name beating in my heart
hope that i'll meet him
hope that we'll smile to each other
the name that beating in my heart..

i hope and i do wish for that moment

.................


when others are too pessimist, i just need one good buddy to support me, whoever they'll be
thanx dear students

Wednesday, April 21, 2010

mereka adalah warna hidup saya :D

saya nak senyum.. kalau boleh, biar sampai telinga

kadang-kadang memang rasa down pun, tapi terima je la ape pun yang jadi..
believe that there'll be time for you
it's up and down of life..

macam hari ni..
kalau ikutkan memang rasa bukan di atas, but at least ada word yang buat aku senyum

'saya mula suka fizik'

ayat ni memang nampak simple, tapi untuk cikgu nya, it makes me smile (senyum dalam hati yang sangat banyak bunga-bunga)

bukan apa, fizik ni subjek yang agak susah..
ramai je yang da pening2, minta kelas tambahan, minta more exercises..
dan ada juga yang pernah cakap 'orang gile je yang belajar fizik'
meaning, yang mengajar fizik ni adalah 'orang-super-gila' la eh? huu
ada gak yang tiap kali kelas je, 'cikgu, saya tak faham apa2'

tapi bila dengar je words kat atas tu, dah buat aku senyum, senyum lebar...

betul la orang kata, words adalah pedang yang paling tajam
kita mungkin takkan terasa dengan perbuatan orang, tapi akan mudah terasa dengan perkataan nya






it's only words... :D
and words are all i have
to take your heart away (i hope :D)





till then,
azieshakespeare..

Monday, April 19, 2010

nak senyumm laa...

first, nak ngadu dulu..
actually taktau la apa perasaan ni, campur2 gak la..
terasa sangat2, ada ke main perli2, huu..
sakit.. makan dalam uwh, tapi sabau je la..

da perli aku, tak lama pastu bole pula bagi kerja
dengan ayat mandatori 'nak esok ye'
wahahha seronok nye la aku dengar
da la esok ada cikgu yang nak observe kelas fizik aku
then cuak dengar kata nazir nak tengok2 juga cikgu2 sains and math
uh susah hati betul la..

sabar la azie, buat je konon2 ko tak dengar pun ayat perli tu
konon time tu telinga tengah sumbat dengan butterfingers kesayangan tuh, huu..
wonder gak, nape time tu aku tak on mp3 aku eh?
biar dentum kat telinga, takyah dengar bunyi2 dari alam luar

malam ni, nak taknak ter'paksa' la aku menaip benda2 tu
benda yang sebenarnya adalah penipuan semata2, huh benci gile2 ni
okey, tamat la kot aduan rakyat :p


tukar mood... tak boleh fikir sangat benda2 yang buat bengang ni
kang makin biol kapla, hahha :p


sebelum balik tadi, sempat main jeling dengan somenone, uh suka ke?
(tapi tak boleh tunjuk sangat la the feelings)
kang tak pasal2 jadi gosip, da la my students ramai betul nak jadi matchmaker
yang gila nye bole nak match aku dengan 'laki-orang'
uh tak mau la saya ;p
dan bila mereka tanya 'soalan itu'
jawapan saya senang je, 'belum berlaku sebarang inelastic collision' hahha tu la tanya lagi kat cikgu fizik
kalau inertia dia tengah tinggi, memang dan je nak stay kan keadaan diri pada asalnya :p

ah sudah, azie da masuk mode cikgu cemerlang fizik.. semua benda nak guna terms dalam fizik, hoho :D

er tadi sebenarnya nak cite ape eh?
macam da melalut merapu je, sabau je la...

saya nak senyum sebenarnya, tapi saya segan
kalau nanti senyum tu disalah tafsirkan?
kalau nanti senyum tu tidak berbalas?
kalau nanti senyum tu hanya dari satu pihak?

admit it, memang jarang nampak dia senyum (seems like me, suatu masa)
but selalu nampak dia jeling (heh, kantoi aku pun jeling sama)







er.. da la, bila masuk bab2 camni aku mula susah nak karang ayat
rasa cam pelik je nak ekspresikan perasaan unik ni
sebab ianya bukan semudah menyebut semula prefixes :p



till then, see ya
azieshakespeare
6.45 pm