Wednesday, December 21, 2011

let's me-rant-ing

semua orang keluar post 'wordless wednesday', tapi saya tidak kisah 
saya in the mood of ranting, just wanna type, maybe anything.. 


cuti ini agak tidak seronok, kalau orang lain boleh kata cikgu dan budak-budak bercuti lama di hujung tahun, tapi tidak bagi saya. menjaga spm sudah ambil masa beberapa minggu (walaupun agak enjoy dapat jaga students yang baik, dapat makan pagi free, dapat view yang superb cantik subhanallah.. tapi sebagai manusia biasa saya tetap merasai kehilangan cuti berharga), kemudian mensettlekan buku teks di sekolah tempat mencari rezeki, dan pulang ke negeri kelahiran.. dan dan menanti masa kembali ke tanah mencari rezeki untuk menadah teling mendengar segala amanat dan tugas untuk tahun mendatang.
terlalu banyak perkara yang telah saya terpaksa lepaskan semasa cuti penuh berharga ini. entahlah, bila difikirkan mahu sahaja saya mengundurkan waktu dan melakukan segalanya. ada janji-janji yang dimungkiri, juga ada hati yang menanti. 


tahun ini menyaksikan saya menjadi seorang manusia yang kurang terurus. mentally i mean. ada masa saya rasa tersangat down, mahu sahaja pergi, terbang jauh-jauh ke satu tempat yang tidak seorang pun yang tahu di mana saya (teringat masa study dulu, saya pernah pergi jauh dari semua orang. walaupun hanya sehari but it just gave me my-me-time. and now felt that i wanna do it again, tetapi lebih jauh lagi) tapi mungkin tidak mungkin akan menjadi kenyataan.
dua ribu sebelas ialah tahun kedua saya mencari rezeki, tahun yang mungkin boleh saya katakan terlalu penat. diberi segala tugas yang kadangkala tidak mampu saya uruskan, tetapi terpaksa juga melaksanakannya. saya cuba menarik diri, dengan cara positif juga cara negatif. tetapi segala usaha seperti tidak mendatangkan hasil. dan kala itu seperti terdengar suara 'sabarlah, Tuhan tahu kamu mampu melakukannya, jadi kamu dipilih di posisi itu' dan kadang saya mahu mengeluh, dan terus berbisik pada hati 'sabarlah azie'


tahun hadapan? apakah yang telah direncanakan untuk saya? bila difikirkan, mahu saja tidak melangkah ke hadapan, terus berada di sini tanpa sebarang gerakan, saya kepenatan saya kira. 
dua ribu dua belas, walaupun saya belum tahu apa tugas yang bakal saya pegang, tetapi saya sudah merasakan sesuatu yang kurang enak. 
satu ternampak nama saya berada di kabinet fail akademik pelajar yang kelasnya adalah di sebelah bilik disiplin, mungkinkah saya yang akan menjadi guru kelas mereka? 
kedua guru partner untuk kelab badminton mengatakan tahun depan saya tidak lagi memegang kelab itu, mereka sudah letakkan nama saya untuk 1m1s. ok ini memang akan membuat saya penat. saya tahu dan saya pasti tentang ini, mengenangkan segala kenangan dua ribu sebelas bersama 1m1s. 
ketiga jawatan pengutip duit masih lagi pada saya, saya sudah cuba meminta untuk menarik diri, saya telah cuba untuk tidak menjalankan tanggungjawab, tetapi masih saya juga yang perlu memegangnya kerana kontrak adalah dua tahun. baiklah, untuk itu saya akan cuba melakukan yang terbaik untuk tahun kedua sebagai pengutip duit. azie, berusaha!


dan cerita hati.. 
masih lagi terlalu rahsia, rahsia Tuhan yang tidak mungkin dapat digapai oleh pemikiran saya. ada kisah yang perlu dilupakan, ada kisah tergantung, ada kisah menanti jawapan, juga ada kisah sebuah pengharapan. harapan penuh andai dialah rahsia yang disimpan Tuhan, mohon dipermudahkan segala urusan, mohon diperkenankan segala doa-doa kami, walau hanya dari kata-kata yang terlalu ringkas


dua kosong satu dua, saya mengharapkan kamu menjadi teman terbaik bagi kehidupan saya
dua kosong satu dua, berikan segala yang terbaik kepada saya.. 
dua kosong satu dua, harapan saya terlalu tinggi, jangan jatuhkan ia lalu meremukkan perasaan saya yang super-halus, ameen..
  








titisan air menemani di luar jendela
membasahi bumi tercinta
-tanah kelahiran, tanah jatuh dan bangun

Wednesday, December 14, 2011

DEBU - Nyawa dan Cinta


Nyawa dan cinta menjelma,
Yakni kedua-duanya,

Di zaman dulu bersama,

Diciptakan oleh Allah.

Dengan cara sangat khusus,
Roh dan cinta dicampurkan,
Dan cinta yang memang halus,
Menghilang dalam campuran.

Kekuatan campurannya,
Menyatukan roh dan cinta,
Entah cinta atau nyawa,
Jadi zat atau sifatnya.

Mungkin cinta jadi zatnya,
Iaitu zat campurannya,
Mungkin roh jadi sifatnya,
Atau mungkin sebaliknya.

Natijah campuran itu,
Cinta dan roh berbicara,
Dan saling dengar begitu,
Bersama dipelihara.

Asal cinta api tapi,
Angin itu asal nyawa,
Angin menyalakan api,
Maka membakar anginnya

Entah ini, entah itu,
Saya tidak tahu, kawan,
Memang tidak tahu jitu,
Adalah keajaiban.


Album : Nyawa dan Cinta
Munsyid : Debu
http://liriknasyid.com




* ada rahsia yang tidak mungkin 
dapat dirungkai dengan senang 
oleh pemikiran kita 

Wednesday, November 30, 2011

er..



adakah benar saya memegang rekod kehadiran penuh bagi tahun ini? i've lost track of time, already forgot..
bukan apa, bila sampai penghujung tahun, saya banyak kali keluar dari sekolah 
tapi yang pasti sepanjang dua tahun ni, belum pernah memohon CRK (cuti rehat khas), alhamdulillah :)

Monday, November 07, 2011

kiwis and chocs :)

*berhenti beberapa saat, jari kaku sebentar :p


yup, saya kehilangan kata-kata.. penghujung tahun 2011 yang sedikit sibuk.. 
beberapa kali keluar dari sekolah, sehingga ada yang bertanya 'minggu ni u ada tak?' 
pelajar juga berbunyi 'cikgu kursus lagi ke?' 'jangan kata cikgu nak keluar lagi' 'cikgu kitorang sekarang ni busy' tapi apa pun, saya akan cuba yang terbaik yang mampu saya lakukan :) 


alhamdulillah, rezeki hujung tahun.. tahun ni dilantik sebagai pemeriksa kertas peperiksaan, cuak juga lah bila memikirkan markah pelajar yang tidak dikenali berada di dalam tangan..
sebenarnya pada mula tak dapat pun, tapi disebabkan ada kekosongan dapatlah saya masuk :)


ini lah keadaan atas meja kecil.. harus ada laptop+earphone.. dan juga a bowl of fruits + sebekas penuh koko crunch :)
that bowl contained of kiwis + apples 
takdelah susah sangat pun nak menanda, lagi-lagi kalau dapat skrip macam kat bawah ni 
thanks for making my life easier :D
hee.. baiklah, mari kembali kepada tajuk.. 
sekarang ni tengah crave for kiwis (choc tu memang da biasa kot).. kiwi adalah sangat sedap :)
ini bowl hari lain pula..
kiwi hijau + gold and chocs 
pagi tadi pula, konon nya nak masak mac and cheese, tapi mak dah goreng mee.. 
tapi disebabkan nak bermain oven (bole pula, hee), jadi cari la idea lain, kita buat choc fudge (konon nya)


memula susun marshmallows sikit punya cantik, but then the chocolate sikit sangat, terpaksa tukar tray lain.. 
marshmallows tidak lagi tersusun indah (huu...), kemudian tabur saja chocolate chips atas dia   


eat it with golden kiwis 
easy chocolate fudge with marshmallows and choc chips (sekali sekala makan secara orang kaya, hahha) 
recipe? here: easy chocolate fudge 
vid? here:  youtube tengok la and try, sangat senang dan juga cepat.. 
saya tadi tak sabar, choc belum keras lagi da sibuk nak rasa, hee.. 




   


** macam dah tak rajin pula 
nak taip bout 1m1s fasa 3 (previous entry) 
pics suda upload kat fb..

Tuesday, October 25, 2011

pandai rapping tak

malam sebelum majlis penutupan, i was sitting on a table (ok,jangan tiru..sila duduk atas kerusi ye :P) 


C: pandai rapping tak? 
(ape kes pula ni? nak kena ada persembahan pula ke untuk majlis esok?) 
A: tak 
(gile ape nak suruh perempuan ayu ni rapping bagai) 
C: ala simple-simple je 
(jangan buat kes la, tarian inang pun aku tak reti, ni lagi nak rapping.. nak kena combine dengan shuffling ke? ouch lama sudah tinggal benda karutan ni)
A: tak reti la 
C: barang semua  kitorang dah beli, tinggal nak rap je 
A: (buat muka blur, semakin tak faham sebenarnya) 




then, there came the stuffs..
when the stuffs arrived, memang rasa nak tergelak sebenarnya, bila mengenangkan kembali ayat-ayat yang duk bermain dalam kepala..
sebab barang-barang itu ialah satu plastik buah, bakul, riben, plastik, salotape.. 

macam mana la bole terbayang 'rapping' instead of 'wrapping', hee.. 
but then, tell you 'wrapping' pun tidak lah saya reti :P




ini cerita untuk kem 1M1S fasa 3, kami sebagai JU 
will be update later, insyaAllah.. another sweet memories to be remember :)   

Monday, October 17, 2011

kem 1 murid 1 sukan

bismillahirrahmanirrahim.. (mari menaip secara panjang, dengan bantuan barisan gambar-gambar :))

kem 1 murid 1 sukan peringkat zon bangsar.. it was on 11-13th october 2011, at Permaisuri Hang Jebat Hotel, Melaka.. the students were having so much fun there, met new and old friends, also make new enemy, hahha (children were being children..) 

untuk program ni, sekolah menengah perlu bawa 8 orang pelajar (4 menengah atas, 4 menengah bawah) dan sekolah rendah bawa 4 orang.. sebagai guru sesi pagi, saya bawa pelajar menengah atas (2 lelaki, 2 perempuan). masa nak memilih pelajar ni, bukan perkara mudah sebab PK Ko-ku minta bawa pelajar kelas depan, saya tak kenal mereka (satu-satunya kelas tingkatan 4 yang saya ajar ialah kelas paling belakang).. tapi Tuhan permudahkan urusan saya bilamana suatu hari tu saya perlu relief kelas mereka.. terus saya buka offer tanya 'siapa nak ikut saya pergi kem? tapi ada banyak syarat'.. hee cheeky punya cikgu :P 
dan banyak la suara-suara yang bersorak nak ikut.. well siapa yang tak suka kalau dapat berjalan keluar dari sekolah 

at first, surat yang kami dapat venue nya di Klang, but then beberapa minggu lepas tu dapat notis tukar ke melaka.. ok,melaka again (dua minggu sebelumnya, saya sudah ke melaka untuk kursus induksi) 

ok,bermula dengan pagi selasa.. kami berkumpul di stesen lrt untuk ke stesen chan sow lin, dari sini ambil cab ke pusat sukan cochrane.. here goes, kami (sesi pagi) sampai agak awal, dan masa tu yang dah ada ramainya students sekolah rendah (yang comel-comel :D)

mengisi masa :) 
dah tengahari, baru la bas bertolak.. melaka, here we come.. being students yang sangat teruja berjalan-jalan, mereka bersembang sepanjang jalan.. 
saya pula busy dengan soalan trial (ok, jasad saya di situ tapi jiwa dan hati tertinggal di sekolah, bersama pelajar yang terpaksa saya tinggalkan)


hari first, takde aktiviti sangat pun.. ice-breaking, lebih kurang..


first or second day? suda lost track :P

second day, aktiviti beratur.. bermula dengan 'pengurusan kelab sukan' (oh please, siapa ada gambar time ni, beri kan saya)
lepak-lepak @ lobi hotel :P
tengahari tu, dengan 'penerangan asas permainan' mereka bermain dalam kumpulan kecil, mengikut tag yang diorang dapat.. kalau dapat tag badminton, pergi la ke stesen badminton


kemudian, masuk ke dewan. pelajar-pelajar tadi perlu terangkan kepada kawan-kawan satu kumpulan mengenai permainan yang mereka main..


petang pula, lepas lunch and rest sambung dengan 'asas pemakanan dan kecedaraan dalam sukan'
students saya yang jadi model 'kecederaan' :)
dan petang lagi, selepas asar.. acara yang ditunggu-tunggu.. they were given the opportunities to play all of the games (bola sepak, hoki, badminton, bola jaring, sepak takraw) time ni bateri kamera mula low, so tak dapat ambil banyak gambar..
hoki, tapi guna bola besar..
budak-budak comel :)
students naik lebih kurang 6.30 petang, then sampai la giliran cikgu-cikgu pula test power, heh ini memang best (tapi sayangnya, bateri kamera low, so takde gambar tengah kejar-kejar bola) 
kami bermula dengan bola jaring yang kena sentuh orang (i'm the last person to be touched,ok :D), sambung dengan hoki tangan and last terus jadi futsal (dah last-last, akhirnya dapat juga masuk gol)

malam pula, masuk slot 'permainan modifikasi' students kena modify any gamesand buat preparation untuk bentangkan hari esok.. 

pagi esoknya, dah dengar suara camp-comm menjerit kat bawah panggil budak-budak untuk jogging 
turun la, berjogging sama :)


then pembentangan kumpulan, kemas-kemas barang, majlis penutupan.. habis sudah.. jom balik KL 
sebelum balik, haruslah ambil gambar kelas dulu, hee
cikgu-cikgu dan pelajar-pelajar..
can u spot the differences? :)
the girls.. 
the girls, yang saya tidak tahu sekolah mana,
tapi gambar ada dalam kamera 
JU (official JU and JU secara lantikan dalaman :P)


saya sepertinya sudah terikat dengan modul 1M1S ini.. tengah tahun dulu pun, sudah pergi untuk pendedahan kepada guru-guru (we played 10 games that time) and IT IS FINE and FUN 
lepas ni, insyaAllah akan keluar lagi untuk ini.. mari-mari, keluar bermain, bersuka ria (ewah over kau :P)










*pagi tadi, lepas dapat surat kena keluar lagi, call mak
mak cakap 'kamu duduk sana je la terus, senang.. kalau orang panggil dah ada kat sana
hee.. sorry mak.. tau orang da agak-agak spoil  mood cuti-cuti 
tapi nak buat cemane .. 
** and petang pula, got a call.. maybe saya akan diserap untuk satu kumpulan menanda kertas PMR 
oh my .. kenapa lah saat-saat genting macam ni la, asyik nak kena keluar je, huu  

Sunday, October 16, 2011

kem 1 murid 1 sukan

bismillahirrahmanirrahim.. (mari menaip secara panjang, dengan bantuan barisan gambar-gambar :))

kem 1 murid 1 sukan peringkat zon bangsar.. it was on 11-13th october 2011, at Permaisuri Hang Jebat Hotel, Melaka.. the students were having so much fun there, met new and old friends, also make new enemy, hahha (children were being children..) 

untuk program ni, sekolah menengah perlu bawa 8 orang pelajar (4 menengah atas, 4 menengah bawah) dan sekolah rendah bawa 4 orang.. sebagai guru sesi pagi, saya bawa pelajar menengah atas (2 lelaki, 2 perempuan). masa nak memilih pelajar ni, bukan perkara mudah sebab PK Ko-ku minta bawa pelajar kelas depan, saya tak kenal mereka (satu-satunya kelas tingkatan 4 yang saya ajar ialah kelas paling belakang).. tapi Tuhan permudahkan urusan saya bilamana suatu hari tu saya perlu relief kelas mereka.. terus saya buka offer tanya 'siapa nak ikut saya pergi kem? tapi ada banyak syarat'.. hee cheeky punya cikgu :P 
dan banyak la suara-suara yang bersorak nak ikut.. well siapa yang tak suka kalau dapat berjalan keluar dari sekolah 

at first, surat yang kami dapat venue nya di Klang, but then beberapa minggu lepas tu dapat notis tukar ke melaka.. ok,melaka again (dua minggu sebelumnya, saya sudah ke melaka untuk kursus induksi) 

ok,bermula dengan pagi selasa.. kami berkumpul di stesen lrt 






















Thursday, October 13, 2011

thanks for the memories :)

kem 1murid 1sukan (1malaysia)


3 days' memories that won't be forgotten easily..
akan menaip secara panjang bila mood menulis karangan tiba :) insyaAlalh,soon..

Monday, October 10, 2011

mencari senyum :)

assalamualaikum..
selamat hari isnin yang... (ok, bole tambah perkataan sendiri :))

mencari senyum itu bukanlah terlalu sukar.. ada yang akan tersenyum bila terkenang sesuatu, ada yang akan tersenyum apabila melihat si jejaka/gadis idaman berlalu di depan mata :)  
but, most of the time, simplest things will always make us smile :)

senyum saya malam ini.. status FB tuan bahruddin bekri

senyumlah.. dunia akan terseyum bersamamu.. 




**akan ke melaka (again)
 ini bukan lah sesuatu yang boleh digembirakan
(ini menghilangkan senyum saya) 
kerana saya tahu, saya akan terkenangkan students saya
yang sedang sibuk menyiapkan diri untuk SPM
dan saya tidak dapat banyak membantu.. 

***terima kasih kepada yang sudi membantu 
terima kasih juga kepada yang terpaksa membantu :) 

[p/s: saya hanya mahu senyum]
baik, mari bayangkan hari-hari indah di melaka :)
加油哦   

Sunday, October 09, 2011

semoga berbahagia :)

salam alaikum.. happy weekend, semoga sentiasa berada di dalam ceria dan bahagia hendaknya.. 

ini ucapan tahniah untuk mempelai yang telah pun selamat diijabkabulkan.. seronok sebenarnya bila tengok orang kahwin ni (rasa macam nak kahwin sama, hahha :P) cerita kalian akan bermula, dan cerita kita akan berakhir :) 
jangan risau, saya masih tersenyum semasa menaip ini, dan jujurnya saya telah pun tersenyum semenjak mendapat tahu kamu akan melangkah ke alam perkahwinan

berdialog dengan student di malam hari


cerita kita tidak pernah pun dimulakan secara rasmi, ia hanyalah rencana orang-orang tua.. tersenyum saya mengingatkan ini :)
masih terasa hangatnya peluk cium dari si ibu yang menyambut kedatangan kami.. 
namun saya selalu percaya, dan akan selalu meyakinkan diri bahawa 
"Allah telah pun menulis yang tiada jalan untuk kita bersama", namun kita tetap akan menjadi saudara jauh yang tidak pernah bertegur sapa


semoga kamu akan sentiasa berbahagia.. 
tiada lagi jelingan yang akan diberi andai takdir menentukan kita akan bertemu lagi :) 


tiada gambar di majlis kenduri
si kecik yang sangat cumel, saya pun tak pasti apa kaitan kami, tapi hubungan yang jauh :)



**Tuhan telah menulis 
segala yang terbaik untuk hamba-hambaNya 
ya Allah, berikan segala yang terbaik buat hambaMu ini, ameen..
:)

Thursday, October 06, 2011

diam..

saya hanya mahu diam
tanpa ada perkataan, lisan atau tulisan
saya hanya perlu diam
tanpa ada sebarang bicara
atau mungkin boleh saja saya biarkan
suara itu berlalu

Thursday, September 15, 2011

calon paklang

tiba-tiba, saya teringatkan si kenit kesayangan yang tersasul menyebut 'paklang'.. sungguh la comel bila dia terus membetulkan 'pak lang pula', bila dia sedar tersalah sebut :) 
entah, saya pun dah lupa macam mana dia bole tersasul.. mungkin sebab nak panggil saya (maklang), and in the same time nak mentioned abang saya (paklong)..

ok lah, si kenit kesayangan..
maklang kamu sedang berusaha mencari calon paklang yang sesuai (ouuhhh, segan ok keluar statement ni) 

jangan main-main, sayer ada pistol :P
*sudah rindu sama kamu-kamu, si kenit.. 
yang suka menyepahkan buku-buku dalam bilik 
melompat menyanyi atas katil 
dan tiba-tiba masuk bilik, hanya untuk melihat cermin
rindu kamu.. 
**sedang menunggu kamu 
yang telah membawa lari konsentrasi saya 
untuk bersoal jawab, bercerita 
ya kamu, yang tidak mungkin  membaca apa yang saya taipkan in

Friday, September 02, 2011

bliss..

cuti memang membahagiakan (berilah cuti yang lebih lama lagi untuk saya, saya rela :p) 
pulang ke kampung, meet the relatives, makan-makan, rayau-rayau, senyum ketawa, and the cycles repeated.. 
a bliss.. 

but now, mode raya kena OFF
kena masuk masa untuk bekerja, have to settle the assignment 
urgh, assignment? memang tidak membahagiakan, lagi-lagi memikirkan *tidak melebihi 5000 patah perkataan 
ok 5thousands memang sangat banyak, apa saya nak taip pun saya sepertinya tidak mempunyai begitu banyak idea..

Wednesday, August 24, 2011

alhamdulillah..

percayalah : segala perkara baik, akan dipermudahkanNya, walau sekadar dimulai dengan niat :) 


last week, saya berkata 'minggu depan nak bayar loan ptptn la, rasa macam da lama je tak bayar' 
so petang tadi (mengingatkan gaji masuk hari ni) saya draw some money untuk bayar pinjaman tu, tanpa melihat baki duit yang masih ada, dan tak ambil resit pun.. pakai main ambil je duit 
dalam hati 'redha je la, kalau tak cukup duit, keluar je la duit tabung rm5 yang bersimpan tu' 
dan saya juga sudah berkira-kira tak mahu keluarkan duit untuk bagi duit raya untuk budak-budak.. 
bukan apa, kepala duk fikir, loan kereta nak kena bayar, hujung bulan ni roadtax mati, kena tambah dengan insurans lagi, mahu dekat 2 riban juga tu (anggaran kasar) 
juga memikirkan baju raya yang belum ada, kuih raya mak yang belum lagi meriah, mungkin juga nak topup duit minyak untuk balik kampung nanti (biasa abang support, hee..) 
dan.. err, koleksi komik dan novels yang perlu ditambah.. oh yang ini mesti selalu ada dalam list, hee...
tabung syiling (yang tinggi) dan tabung duit rm5 (yang rendah) ..  dua-dua pun tabung free, hee 

malam ni, tergerak hati nak tengok slip gaji bulan ni, biasanya saya check bila duit mula nak kering je, hee.. 
dan syukur alhamdulillah, segala kerisauan tadi boleh dibuang jauh-jauh :) 
gaji pokok sudah bertambah sedikit (means potongan KWSP juga akan bertambah, huu), juga ada sedikit tunggakan dari bulan-bulan sebelum, syukur.. 
bukanlah banyak sangat pun, tapi rezeki Allah tetaplah menggembirakan hati..




p/s: patutlah tadi sesenang rasa je mengorder kuih raya dari student 
niat asalnya nak tolong student-student yang meniaga untuk parent, memang dah fikir nak keluarkan duit helaian hijau dari tabung atas tu 
p/p/s: jangan pandang rendah pada keupayaan menabung, sebelum ni saya pernah tukar syiling dengan akak kedai buku, dan duit tu berjaya buat saya beli baju dan komik *senyum 
dan helaian-helaian hijau itu sudah pun mencecah angka 3++, itupun sebab saya sudah agak lama tak simpan, lepas ni mesti lah sambung semula aktiviti simpan kertass hijau :)


dan ini semua mengingatkan saya pada sepotong ayat : 
Fabiayyi aalaai rabbikumaa tukadzdzibaan ? 
”Maka ni`mat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan?”
(QS Ar Rahman :13)




Wednesday, August 17, 2011

warm up :)

warm up dulu.. 
terlalu lama meninggalkan ruang ini, terlalu banyak kata yang sudah hampir tidak terluahkan..


berhenti dan lalu memerhati.. lama.. 
baiklah 'publish post' sahaja entry ini, tak perlu difikir lagi.. semoga ini benar-benar akan mengembalikan saya ke sini lagi, menaip seperti suatu waktu dahulu :)


Monday, March 21, 2011

senyum dalam debar

a word, two alphabets..

cukup buat saya berdebar, nak senyum, tapi takut..
jadi tarik muka ketat, sorry..

Sunday, March 20, 2011

dream high

it is never a mistake to dream high..

thinking of you..

I've been thinking about this, for the whole week
or maybe, i can say for the whole time? (whatever..)

actually, i don't really want to get involve with this heart-love-story
but as time goes by, i need to, somehow
[u know what i'll type here, in this entry, right?]

people always say 'after this, will be your turn'
or come with this question 'do u have a 'friend' with u?'
i won't say they are busybody, but they are just too concern about me
i should be grateful, for having those persons surround me..

but it's still hard, for being me..

don't ask me 'what are the characteristics of your ideal-man?'
sorry, i don't have the list.. or if did, it will be much much longer to explain, hahha
for the time being, i just look at TWO main criteria
ya, simple two.. the rest will come, when i know who's that guy :)

simple two..

know this man.. just know (sekadar kenal)
the name, family + education background, work-life.. as we always talk through the phone (not really always actually, once in a/two week(s))
but still, i don't know the simple two.. still questioning in the head, haunting me, huuu

what i can say about him?
we are totally-different persons, have nothing in common

Saturday, March 19, 2011

tahun kedua

Bismillahirrahmanirrahim.. 

hi readers! 
(eh, optimisnya kamu.. macam ada reader je lagi, huu) 
dua bulan lebih blog tak berupdate, jadi kali ni akan diusahakan supaya entry ni di-publish, bukan di-save menjadi himpunan drafts yang tiada sambungan :) 

kenapa tegar nak menaip? 
sebab ada yang sudah bertanya, di suatu petang (ke malam ye kamu? saya ada memory-problem sikit) 
'blog kamu tak update' lebih kurang macam ni la ayat nya.. 
dan saya, agak blushed.. dalam hati 'ko baca blog mengarut aku? kenapa????' eurghh over :p

ok la, ini untuk kamu, juga kamu-kamu yang lain.. ada masa saya akan menaip lagi.. insyaAllah..

i need the new eye, yg ini sudah agak blur..


tahun kedua..
tahun kedua bekerja (mungkin juga akan menjadi tahun kedua blog tidak produktif)

tahun yang lebih mencabar, segala rasa bercampur, namun masih belum lengkap
seperti makan ABC tanpa ais (metafora terlebih), means ramuan utama masih belum ada
masih banyak yang perlu dipelajari, dilalui, hadam dan telan semuanya..

tahun ni banyak tanggungjawab yang perlu digalas
susah hati sebenarnya, kerana perlu tanggung dan bila sampai masa perlu dijawab pula..
tahun ni juga banyak perancangan dibuat, untuk diri dan orang keliling (mereka mungkin tidak tahu, dan biarlah menjadi rahsia saya buat masa ini)

untuk entry ni, saya ceritakan 2 tanggungjawab saja, core-business tahun kedua :)

1. guru kelas
last year pun jadi guru kelas, tapi kelas depan
tahun ni, kelas tak berapa nak depan.. terima je la.. even mula-mula tu memang rasa agak down juga.. tapi day by days Tuhan mudahkan urusan, alhamdulillah..
kelas ni memang istimewa, salah sikit dia naik suara bukan satu oktaf, tapi beroktaf-oktaf..
bad words tu memang dah bahasa harian diorang, kadang memang kena pekakkan je telinga..
perlu bersabar, dan ajar mereka bersabar (every single days)
and the boys pula, ramai atlet (bukan acara padang, tapi acara lari keluar dari sekolah)
apa pun, saya perlu bersyukur kerana ketua dan penolong banyak membantu

2. tiga kelas SPM
tahun ni juga kena ajar 3 kelas tingkatan 5 (bukan 5 kelas tingkatan 3 ok) + 1 kelas matematik ting.4
kelas-kelas SPM ni, saya ajar fizik (2 kelas) dan matematik (kelas kesayangan di atas tadi :p)
nak kejar syllabus, nak prepare the exercises, past-year exam's questions, semua nak kena study lagi
then dah mula dengan extra class, every friday evening untuk physics' students
lepas cuti ni, maybe akan mula kelas math pula, atas permintaan students (agak malas sebenarnya di sini, tapi students dah asyik tanya, mula la rasa ala-ala tak best)

cabaran mengajar mereka ni
kelas-kelas fizik, nak bagi mereka faham the terms, what they need to master, in the same time nak juga buat aktiviti berkaitan (banyak ke masa untuk saya ni?)
kadang-kadang kena berkeras dengan mereka, dan kadang-kadang perlu menjawab soalan dari mereka
(selalu la bawa soalan dari tuisyen, dalam hati 'tanya la cikgu tuisyen tu' hahha :p)
kelas-kelas matematik pula, sebaliknya..
first test, takde yang lulus (rasa belum berjaya, tolong saya)
tapi saya dah nampak muka-muka yang boleh digilap, dan saya berharap saya punya masa yang cukup untuk menggilap mereka


sekian saja, cerita tahun kedua di bulan ketiga, hahha..
oh, cuti seminggu ni, cuba menyiapkan side project saya, but sad to say just finished 1/6, thought that i need 5 weeks more of holiday, heee.....

and sebelum habis (dah mula, susah pula nak stop)
saya nak kasi satu link video *bole klik*, ni kat FB, and worth a watch
dan juga, sudah baca supermoon? *juga sila klik* saya tidak rajin untuk menaip lagi :)
p/s: all prayers go for Japan, forget the past, just pray for the better tomorrow, for them and all of us







*** tahun kedua
adakah cerita hati akan mula berkembang?
saya tidak punya jawapan.. 
jadi kamu, jangan lah bertanya
kalau mahu, sila nyatakan sahaja
nanti kita deal borang-borang yanng perlu diisi 

*** okey azie, sila stop sekarang..  
:))

Monday, January 03, 2011

dear you..



















I MISS YOU..










(with big capital letters, bigger than this entry could tell)