Monday, March 16, 2009

isu sensitif?


tiba-tiba.. aku tak faham dengan perkataan sensitiviti
aku check dalam kamus, perkataan tu merujuk kepada noun (kata nama) untuk sensitive

[betulkan aku, kalau aku tak betul]

then aku makin tak faham dengan penggunaan perkataan tu..


okey, cerita nya macam ni..

pagi tadi dah start pembentangan kumpulan untuk subjek 'sains kehidupan'

(subjek yang aku pening2 pasal orang a
sli jakun tu)
tadi empat kumpulan, dua kumpulan dari lecturer yang lain2

(kumpulan aku di bawah lecturer lain, kami tak payah buat pembentangan,
tapi kena organize satu pameran)

dua kumpulan yang first tu buat pasal 'penanaman cili secara fertigasi' dan 'budu'

dua2 cerita mengenai proses pembuatan sampai cara pemasaran semua

salah satu syarat, kena ada video, sebagai bukti kami betul2 buat kajian tu


dah habis diorang bentang, lecture
r tu bagi komen
komen yang bagi aku (dan majoriti isi dewan) telah membangkitkan isu sensitif

tau dia cakap apa? mesti la kamu taktau kan, ahahah ;p

dia cakap macam ni...
'saya nak ingat kan, untuk temubual jangan tanya umur responden, itu isu senstif.. jangan cakap soalan ke berapa, just tanya macam berbual biasa'
[ada point yang boleh di ambil, for sure]


that time kami semua bising..
isu sensitif?
adakah benar ke'sensitiviti'an itu? atau adakah dia yang sangat sensitif?

(kalau kamu nak tau, lecturer ni masih memakai gelaran 'cik')

bagi aku ini bukanlah terlalu sensitif

bagi aku pengkaji perlukan umur responden, untuk tujuan pengkelasan

maksudnya bila buat rumusan nanti.. mesti kita
nak kelaskan pendapat orang muda macam mana, orang dewasa macam mana (things like that)

dan beberapa ketika selepas tu, dia me
mbangkitkan satu isu yang boleh di kira sangat sensitif
dia cakap lebih kurang macam ni

'orang (negeri pembuatan budu), budu tu busuk'

waah terkejut aku!

aku bukan orang negeri itu, dan aku bukan penggemar budu

tapi rasanya takde la nak cakap macam tu

kawan aku sangat suka budu, so go on..
makan semeja dengan aku

bau la macam mana, tapi kita
'respect each other'
(aku akan rasa kalau diberi, tapi menola
k kalau boleh)



another statement, dia pertikaikan pasal tempat proses tu
'tadi saya nampak ada lembu belakang tong2 tu' [merujuk kepada video]
kami satu dewan 'KUDAAAA!!~'

ahaha kenyataan nya ialah kuda di belakang itu, bukan lembu :p

yang dia pertikaikan ialah kebersihan tempat tu

hama2 kuda masuk dalam tong2 budu (lebih kurang cam tu la)

dalam hati aku.. 'kalau kotor, confirm tempat tu dah disita cik hajah oit'

dan yang aku nampak, tong2 tu bertutup rapat
adus memang aku betul2 tak faham lar

tak terfikir ke kalau2 orang punya tempat tu sedara mara pengkaji tadi ke?

tak ke orang tu nanti rasa semacam?



'SHE IS SUCH A SELF-CENTERED-EGOMANIAC PERSON'
(huruf besar digunakan bila aku betul2 tak puas hati)


kalau kamu nak tau,
dari awal sem lagi
kami dah bayangkan 'this class will be such hell if she enter the hall'
but thanx God, subjek ni ada 4 lecturer

masa first class dulu, banyak sangat isu2 yang dia bangkitkan

which are...
"sangat membangkitkan isu sensitif"
contoh nya tentang kahwin muda.. aku akan kata 'itu jodoh, tak perlu pertikaikan'

masa tu kami nampak dia sebagai seorang yang terlalu sekular

okey stop la.. cik hajah, saya minta maaf :)



aku juga tidak lah sempurna, untuk menaip begini

kita manusia..
tiada yang sempurna
jadi kita tak perlu menunjuk2kan kesempurnaan itu

untuk mengaburkan mata orang lain

kita manusia..
selalu saja buat salah
tapi jadikan kesalahan itu untuk memperbaiki diri

jangan merasakan hanya kamu di muka bumi ini
~renung2kan.. dan selamat beramal :D chewah..tetibe






** owh ada orang pernah tanya umur aku
ada yang panggil aku adik, walaupun dia lebih muda
ada yang panggil aku akak, walaupun kami sebaya
dan tibe2 aku jadi lupa berapa umur aku, ahaha :p
(konpius arh ble jadi cam tu)


***jangan mengharapkan orang lain hormat pada kamu
kalau kamu tak mahu hormat pada orang lain
maaf kalau aku tidak hormat pada kamu
mungkin kerana kamu tidak hormat pada aku
(aku tidak perlukan penghormatan yang tinggi.. itu pasti)


7 comments:

cikgu_math said...

kdg-kdg
nak jadi lenturer ke, teacher ke,
sensitiviti kita perlu kuat
supaya perkara begitu tak kan berlaku!
terutama kepada anak didik kita sendiri

Chekgu BaniHassim said...

org ni berbeza2 cara pandang sesuatu..
kalau baik jadikan teladan...
buruk jadikan sempadan...

jiji najiy said...

byk perkara yg kita terlepas pandang sebenarnya
mayb lect tu terasa ble bab2 usia ni
mayb juga dia kurang menggemari negeri pembuat budu itu

yg penting, stad leklok
jgn ngumpat lect sllu
takut xberkat doa+stad

::LiYa:: said...

she talks about senstivity,tp sygnye die sndiri tak senstive about things around her...
huhu.
PMS kot die?

mademoiselle azieshakespeare said...

cikgu_math >
btul la tu, kak
bila deal dengan manusia, tu la yg penting
semu pandang kita


Chekgu BaniHassim >
yarh sure, i'm takin the good one
and throwing the bad one :)


jiji najiy >
just hope that u can find the words
the intention is not to 'talk-back'
but it just an expressions of bad attitude
those thing yang orang selalu pandang ringan


::LiYa:: >
that's it, tu yg sy cuba sampaikan...
PMS? i dunno, eheheh


p/s: i'm just a normal human-being..
far from perfect

Shitsurei shimashita said...

tul give respect earn respect tp kalo org tu over2 walo kita dah mengalah, siap..zupp..bolayan lah jwpnnya.

mademoiselle azieshakespeare said...

yarh dats it...
malas layan, ahahah :p