Tuesday, March 10, 2009

perempuan... heyp aku pompuan la :p

i'm a girl? yarh.. nope..
not really a girl.. i've grown up.. i'm a young lady
and of course i'm happy with it :D

i was raised up by the custom2 yang memang penuh dalam hidup keliling kita
kebiasaan-kebiasaan which is very malay
but i'm so grateful that my family never restrict on what i did
as long as kamu tau siapa kamu, dan selagi hal2 tu tak salah... so go on...
tapi ini bukan bermakna aku bole suke2 hati nak buat ape pun
bukan bermakna aku ada lesen untuk buat perkara2 yang merugikan
kamu ada otak, gunakan sebaik mungkin

yarh, i've to say... kadang2 macam tak penah pk pun apa nak buat
just langgar je.. ikut je kata hati.. then regret it
bila da makin besar, mula belajar... u have to think carefully

family aku tidak meletakkan perempuan perlu semata-mata berada di dapur
tapi kamu perlu tahu hal-hal dapur, walaupun sangat basic (aku masih belajar tentang ini)
mereka tidak meletakkan perempuan lebih tinggi atau lebih rendah dari lelaki
dalam masa yang sama perempuan tidak juga setaraf dengan lelaki
kamu ada tempat kamu yang tersendiri.. tempat untuk kamu, hanya untuk kamu

family aku mungkin nampak agak terbuka dalam certain things (bukan semua)
but kami sedar diri, kami dari kampung... so ciri-ciri kampung tu tak mungkin kami buang
dalam keterbukaan macam mana pun, kami tetap ditutup
abah contohnya, dalam bising2 mulut dia... ada yang bole kami kutip
segala nasihat.. 'kalau kelua tu, jangan tinggal sembahyang, cari surau, cari masjid'
aku perempuan, lagi berat.. bila aku pakai baju kecik sikit, abah tak cakap ape
tapi dari jeling tenung mata dia, kena paham2 sendiri...
abah, dalam diam dia... sebenarnya dia sangat concern
dalam bising2 yang kadang2 menyakitkan telinga, sebenar nya dia memberi permata
uwh aku tak pernah paham dengan abah sebenar nya
(tadi nak cite pasai pempuan, tetibe jadi abah plak, eheheh ;p)

kamu dan tentunya aku lahir dari perut seorang wanita yang sangat kita sayangi
walau pun aku tak cakap.. tapi aku berbangga untuk mengatakan 'mak, azie sayang mak'
dan di besarkan oleh mak sedara aku, yang tentu juga aku sayangi
'makton, azie sayang makton' walaupun aku tak penah bagitau
those women in my life who taught me how to be a nice lady with different approaches
owh aku sayang mereka... semua wanita di sekeliling aku

kamu tahu, aku dikelilingi wanita2 tabah dan kuat mental fizikalnya
wanita2 yang tidak memandang rendah kepada kaum lelaki
wanita2 yang tentunya akan terus aku kagumi :)
ouwh aku bangga dikelilingi mereka, dan aku bangga mengatakan aku seorang perempuan :D

kamu rasa aku kasar?
yarh i admit it, aku memang kasar... just a state of denial ;p
bukan penafian diri sebagai perempuan, tapi a way to protect yourself
kalau kamu terlalu lembut, kamu mudah ditindas
kamu akan mudah mengalirkan air mata, ini membuatkan kamu nampak lemah
aku tak suke dikatakan lemah, walau itu kenyataan yang diperakui berabad lama
katakan aku keras kepala, terlalu berani.. memang itu aku
aku tidak berbangga dengan ini, tapi aku hanya perlu ruang untuk jadi diri sendiri
'aku ingin hidup! ingin merasakan sari pati hidup'
(pinjam ayat andrea hirata -aku kagum sama dia duwh ;p)

aku ingin ke tempat2 yang jauh,menemui beragam bahasa dan bangsa..
mengembara, dan menemukan arah dengan membaca bintang2 dilangit..
mengharungi padang dan gurun2, melepuh dibakar matahari, terolang-aling dihentam angin, dan menciut dicengkam dingin.
impikan kehidupan yang menggetar dan penuh dengan penaklukan
(ini bukan ayat aku... tapi di sini letaknya impian aku)
impian besar yang digenggam seorang gadis kecil (kecik ke? dush :p dunno)
p/s: maybe kena cari pendamping yang mampu sama2 mendukung impian2 ini... maybe?
yarh.. akan dipertimbangkan :p or aku akan nyanyi 'u can be my private dancer'
-private dancer by danny fernandes (sugguh la ko tak serius eh)


okey2 aku serius

[sila scroll ke bawah sambil pejam mata]
ada perempuan perasan yang dia sedang di photoshoot untuk majalah
the truth is dia sedang membulat dengan jaya nya ;p dan dia langsung tak kisah :D


terer gak eh aku bagi side tepi, ahahah ilang pipi bulat beb ;p lepas ni kite ambik gamba side tepi je eh
[tak bley letak banyak2, kang org kate aku tomboi ;p
]


nampak MACAM sopan, MACAM ayu, MACAM perempuan melayu terakhir
(hanya statement2 yg bole buat org muntah ;p)
tapi kenyataan nya... aku je yang tau (sambil ketawa jahat :D)

buat masa ni aku masih belum mahu jadi feminin sepenuhnya
aku taknak pakai high-heels untuk jadi tinggi
coz aku still bole pakai that sport shoes, that boyish sandal
aku taknak pakai skirt or gown (ada la, buat spare.. just in case)
coz aku sayang that baggy-torny-worn out-jeans

tapi... aku da mula belaja pakai blusher,waaah kemajuan tingkat tinggi :D
aku blaja kurangkan color eyeliner, jgn gelap sangat (aku suke lagi itam sbna nye ;p)
tapi jangan suruh aku lengkapkan dengan lipstick color merah, aku rimas, aku geli
cukup la vaseline rm3 yang bole tahan 4, 5 taun tuh
(okey on any 'certain' occasion, bole lar dibuat timbang tara ;p)

jika dan hanya jika, suatu hari nanti kamu terjumpa aku
berkebaya di khalayak ramai, without any occasion...
itu bermakna aku telah membuat transformasi paling besar
tapi yang nyata.. bukan sekarang... aku hanya ingin menjadi diri sendiri
i'm lovin' it :D
(adeyh terbayang mcD punye foldover la plak)






*** ada sorg mamat cakap kat aku macam ni
'azie ni macam tomboi la'
hah?! ko ni rabun ke buta?
tak nampak tudung kat kepala aku?
nak je aku cakap
'ko tu macam mat a***w'
nasib baik mulut aku tak selancang kata hati
apa yang aku buat?
aku senyum je kat mamat tuh,
urgh ape la aku neh ;p

** ini bukan entry sempena hari wanita, ahaha
hanya keadaan diri yang telah dirabunkan mata yang melihat

walaupun jelas lagikan tidak perlu disuluh, aku adalah title di atas :D


10 comments:

Chekgu BaniHassim said...

aku tak bace pon entry ko yg berjela nih...
sbb dah makin ngantuk...

by the way, selamat menjadi wanita muda...
dan bakal cikgu yg baik.. :)

mademoiselle azieshakespeare said...

xyh bace pun xpe, aku karut jek, ahaha
ye la aku cikgu yg baik :p

Shitsurei shimashita said...

satu luahan hati sebelum berlaku transformasi (mcm AF lah plak). Takpe berhijrah ke arah kebaikan dan kematangan.
biar brutal jgn keji, biar ranggi jgn poser.

mademoiselle azieshakespeare said...

AF? uh tidak ditonton :p
keji? bukan sy :D
poser? bukan juga :D
sy adlh diri sy sendiri

cik afeera said...

miss u lar darling!!hahaha...kapan kita bisa ketemu yer??!!huuu...series aku puji ko sgt cun dlm ini gmbr~!!tp dlm gmbr ni jer lar~!!hahahahahahahahahaha


aku sudah menjadi wanita sejati d mn bibir penuh lipstik merah....pipi penuh blusher pink.....mate penuh pelbagai kaler....tangan menjinjit handbag....badan ku d saluti baju kurung.....naseb kebaya jerk aku blom pakai~!!wawawawa...i can't beleive what i'm doing now~!!uwhuwh~!!

mademoiselle azieshakespeare said...

weyh sengal ar ko nye statement...
okey.. i take it as a compliment, aku memang cun (bile dlm gamba).. sebab tu org bole tertipu, ahahah... i kan photogeDik
aritu gi sekola ko tak sempat arh nak mekap2 sakan.. kalau tak, confirm ~ lalala (tanak sambung)

tahniah ar untuk ko...
tak sangka eh... sudah melepasi semua ;p (bluwek... nak suh aku muntah pakai lipstik merah?)

cik afeera said...

hahaha....tp best kan statement sengal aku tu :p eleh kalo ko mekap time tu pon bukannyer ader org bujang kat cni......ckgu su tu utk aku taw~!!hahaha



mekaseh...mekaseh....tp kekadang mcm xbest jerk perubahan neyh....huhuhu

mademoiselle azieshakespeare said...

uwh sangat besh bebeh ;p
aku terharu tahap gaban, ahahah
aku tak cakap eh cikgu su tu, ko yg sambung... lalalala ~
(buat muke tak besalah)

lame2 nanti ko mesti rase best, eheh
jadi diri sendiri, jangan paksa :)

Framestone said...

peh tampal muke dah skrg nie.. xpe dah tgk pun huhu cute je..udah2 jagan nak malu2.. bangga dgn apa yang anda ada..jgn riak je

mademoiselle azieshakespeare said...

uwh malu2...
ni yg rase cm nak delete jek,
waaaaaa