Wednesday, March 11, 2009

'sang pemimpi' itu adalah aku

waah kenapa cepat sangat ada entry baru?
sebab aku malu, aku segan duwh...
aku segan tengok muka sendiri kat page orang laen, ahahah ;p
segan tak hengat la aku neh (aku kan pempuan ;p)
oleh kerana da publish, takyah la delete
cara terbaik, keluar kan entry baru...


ini dia, buku kedua dari tetralogi laskar pelangi
sang pemimpi



(sila abaikan kertas2 bawah buku tu ;p)

yang ni masih bercerita tentang ikal, refleksi diri penulis itu sendiri
bersama watak-watak lain,
arai, jimbron dan lain-lain
time ni diorang dah masuk sekolah ala2 sekolah menengah kat sini
(yang buku 1st dulu still sekolah dasar)

arai dan ikal:
mereka tidak gentar mengibarkan mimpi-mimpi di bulan
ketika kaki-kaki muda mereka yang kotor dan telanjang
masih terbenam di Dermaga Magai,
nun jauh di pulau terpencil Belitong sana, untuk menyambung hidup,
untuk membiayai sendiri pendidikannya.
bagaimanakah nasib akan memperlakukan mereka?
(andrea hirata)


dan tentu sekali aku akan katakan buku ni worth to have
dari sini aku belajar untuk terus bermimpi
untuk terus memasang impian di langit tinggi


tapi kamu nak tau, penulis berpesan:
'membaca buku seperti ini memerlukan keberanian. namun, jika anda seorang yang tidak mudah surut menghadapi carut-marut hidup ini -seperti arai dan ikal- senang dengan cabaran, menyukai letupan-letupan marabahaya, harapanku supaya anda dapat berdendang seirama gendang kata yang kutabuh, anda dapat menari serancak imaginasi, melantun seindah gurindamku, tersenyum, tertawa, terharu, dan menangis bersama tokoh-tokoh jujur dan para patriot kehidupan sehari-hari di dalam buku ini.'
(nice words kan? dan tulah yang aku rasa :D)


taknak komen banyak2, sape2 berminat... cari kat kedai, ehehe
nanti aku review kan yang ketiga plak
(bila nak ada yang ke4 ni? tak sabar da)

p/s: mahu sambung bekerja.. siang malam aku sudah bertukar ;p
tapi yang pasti, esok kena bermastautin di library
lagi...
dan lagi... macam lagu the titans la plak ;p)




** aku dah lama tingalkan those melancholic novels
pernah try baca novel2 cinta gitu,
tapi yang pasti tak brapa kena dgn jiwa aku
** ow ye aku baca juga dari penulis malaysia
nanti aku buat review lagi
banyak buku tengah beratur tunggu turn tu, ehehe


10 comments:

PJ selamba said...

laaa...
suka baca novel rupanya...

mademoiselle azieshakespeare said...

bukan novel jek..
kertas iklan pun bace :p

Shitsurei shimashita said...

hehehehe...
mana bagus dari susunan prosa kata, indonesia ke malaysia?
saya pun dah lama tak baca novel2 cinta coz takda yg serasi dgn jiwa. seingat dulu glew juga dgn buku ahadiat akashah.

mademoiselle azieshakespeare said...

prosa kata? ape tu? ehehe
buku2 ni da di translate ke bahasa kebangsaan kita, kalau baca yg diorang nye confirm merangkak, ahahha
and andrea hirata bole dipuji, sebab dia punya penulisan sangat terperinci bila jelaskan sesuatu dan rasa nak baca word by word without skipping :D

atok said...

buku ni ade 3 siri kan?
start drpd die kcik smpai bile tah.
hm dlu pnah terpk nk beli bku neyh,tetibe x jdik.
npe tah.
ahha

mademoiselle azieshakespeare said...

ade 4 atok..
tapi yg ke empat, tak sampai sini lagi
kalau tak silap baru lagi publish kat sana
(kalau tak silap lar)
try ar bace, best :D

Framestone said...

bro dok layan ebook yg bro wat je.. nk bg lagi menarik

mademoiselle azieshakespeare said...

dah menarik nanti,
nak gak jin layan, eheheh ;p

denaihati said...

novel ni memang best...sedang baca yang ke 4

mademoiselle azieshakespeare said...

ha? ke4?
maryamah karpov?
da ade eh? x jumpe pown