Friday, April 17, 2009

apa pandang2? ada hutang ke? :p


arh dolu2.. mamang selalu dengar ayat tuh
(aku pun selalu guna, ups :p)


that time mana ada fikir pun kalau orang tu datang serang and minta hutang tuh
main ikut suka mulut je nak cakap apa pun

(sila jangan ikut perangai ini.. think before u talk -tiba2 bagi nasihat :D)


okey lah.. tak mau panjang2 merepek

sebelum mahu tinggalkan perbukitan ilmu ini, lagi mahu semak segala apa yang patut dibuat

checlist... checklist... mana kamu nyuruk?

okeyh sudah jumpa :D


1. pastikan segala borang sudah diisi dan dihantar
(ada ala2 ayat di notice-board tak :p)
2. gambar untuk tujuan konvo sudah di email (kalau nak gamba sememeh time habis sekolah dolu, biarkan takyah send yang baru :p)
3. pulang kan buku2 library yang kau pandai pinjam, tapi tak mahu baca itu

4. bayar segala hutang yuran pengajian

5. lagi? ada lagi tak? _________ (sila isi kalau ada yang tertinggal)


nombor 1 dan 2 adalah sudah setel

tengok no. 3, ada buku library dalam bilik aku
(memang aku tak baca pun, haha :p)

no. 4? eh? ada lagi? berapa banyak kau nak amek duit aku ha?

cheit sungguh la...


yuran.. cerita sikit eh..

yuran akan dipotong secara automatik once duit pinjaman sudah dapat

so technically, kau tak payah la tunggu turn nak bayar kat kaunter

duit pinjaman akan masuk awal2 sem,
(masa kau belum habis daftar subjek2 yang nak kau belaja sem itu)

then bila minggu daftar kursus sudah habis, yuran pengajian di kira semula
so akan ada la lagi jumlah2 yang perlu dibayar


fine.. awal sem dulu aku sudah bayar nilai tersebut

1++ aku tak ingat nilai sebenar

pastinya turun ke 'bangunan canselori' sana, ambil nombor dan tunggu

aku bajet2 takkan ambil nombor giliran di sana lagi


but then, petang tadi turun lagi.. membawa sejumlah duit

untuk yuran penginapan (macam menginap kat hotel lima bintang je nak kena bayar mahal2)

okey2.. tak perlu merungut...

bilik aku adalah cantik, besar, luas.. sejumlah duit itu tidak dapat menandingi keselesaan bilik tersebut (muntah la sapa yang baca)

sila la orang2 jabatan bendahari, orang2 kolej naikkan lagi yuran berkenaan

(takpe.. naikkan la.. untuk junior2 lepas ni, ahahah :D)

okeyh yuran sudah setel
tapi masih ada hutang.. adoit la..

tengok ni




singgit nam posen.. sebab lambat hantar buku library
lambat dua hari untuk 4 buah buku (sebuah buku, 20sen sehari lewat)
:vv18.gif:
kenapa tak bayar tadi?
tadi, aku hantar buku2 tu kat kaunter layan diri (teknologi yang memudahkan)

sebab aku sangat malas mahu naik library
aku tau musim nak exam ni memang ramai orang secara tiba2 :p

bila sudah setel, keluar resit dengan tajuk2 buku yang telah dihantar
takde plak tulis jumlah denda

:vv30.gif:
naik bilik baru check semula (salah juga.. sepatutnya check sebelum turun)
bila sudah check, keluar la benda di atas itu

singgit nam posen eh.. tambah pat posen bole beli burger :p

:vv53.gif:okeyh la.. nanti aku bayar.. next week
(malas lagi mahu turun malam ni)
maybe aku akan suarakan pada akak librarian itu supaya key-in jumlah denda pada mesin automatik itu, kan lagi senang

supaya orang yang pinjam buku sedar dia telah hantar lambat :D


:vv6.gif:p/s: kalau aku ada hutang dengan kamu, sila beritahu
aku bukan seorang yang ingat segala macam benda

aku juga manusia biasa seperti kamu :D





*** hutang..
tak mau terbelenggu dengannya

5 comments:

Shitsurei shimashita said...

teringat masa nak abis belajar dulu, da buku yg belum pulang dan fine tak jeles lagi. banyak kali ulang alik naik bukit dan selongkar bilik (hostel). nasib baik jumpa.

akhirnya mademoiselle azieshakespeare jadi guru jua, huhukk! miss sgt2 zaman study dulu kan.

milimilo said...

spjg dkt lib,xpernah dpt pnjm buku sbbnye buku law xleh dipinjam..hampeh btol..kalo nk gune buke tu,kne g bertapa dlm lib..xde 1buku law pn leh bwk kua,kalo nak gak,buat la dose mencuri..huhu

atok said...

hahahaaha kne dende.
hahahhaa

jiji najiy said...

cian2 kene denda
singgit namposen
dolu myfren siap limahinggit tuh
lupe nakk pulangkann buku pnya psal
hikhikhik...

mademoiselle azieshakespeare said...

Shitsurei shimashita >
cuak la kalau ada hutang2 ni :D
eh.. belum jadi guru lagi lar..
kena final exam dulu, eheh
(bahagian time study yang paling tak best)

milimilo >
macam tu eh? tak syok la
tapi takpe gak, nanti pinjam2.. tak baca, heh

atok >
tak baik ketawa kan orang
hahaha rasa macam nak ketawa gak ar :p

jiji najiy >
rasa macam penah gak la kena banyak tu
heheh memang ar suka pinjam, tak reti pulang :D