Saturday, April 04, 2009

mari mulakan cerita :D

pameran 'raikan kepelbagaian etnik di malaysia' itu sudah pun berakhir
hari ni baru dapat nak edit and upload gambar2 nya :D
tapi aku bagi yang hari pertama je dulu eh

as i told earlier, booth aku buat sesi fotografi dengan 'persalinan tarian sewang' orang asli suku jakun
so ini antara muka2 yang beraksi di depan kamera kecik aku :D


mereka2 memang cumeyl :D
tapi kamera aku tak dapat bagi yang lebih berkualiti (tak puas hati)


check la kalau2 ada muka yang korang kenal, ehehe :p

and kami juga ada aktiviti 'sumpit and damak'
nak bagi rasa macam mana main sumpit tu..
bukan semua orang nak pergi kampung orang asli, kan?

ini antara muka2 yang sangat eager nak kenakan damak tu kat 'bulatan putih'
and gambar terakhir plak, 4 guys yang cuba nak setelkan the 'indegenous jigsaw puzzle'


dan hari pertama, kami juga sangat bertuah.. sebab kumpulan sebelah bawa orang asli
mereka kaji mengenai 'orang asli suku mah meri'
but sorry to say, aku lupa mereka dari kampung mana..
petang tu, lepas perasmian, dapat la nak sembang2 and ambil gamba dengan mereka


akak suku mah meri itu yang pakai baju kulit kayu, comeyl (umur dia da 40, tapi macam 20)
gamba photographer belah bawah, yang berada di tengah2 untuk setiap gamba :p
aku suka gamba paling tengah, see those smiles...
that time aku sibuk nak pakai that skirt gak, tapi sempat lagi buat lawak, ahaha
gamba tengah tu juga, aku kena rendahkan sikit badan, sebab mereka sangat cumeyl
and makcik tu ialah mak kepada akak tadi.. anak beranak datang :D



mereka datang buat persembahan masa perasmian
ada juga yang buat ukiran patung, anyam daun mengkuang and daun nipah
(ini group sebelah yang bawak, kami tumpang sekali la, eheeh)

and petang tu juga, ada students luar negara yang singgah booth kami (from nigeria)
mereka nak ambil gambar, tapi takde kamera
aku ada rasa kagum dengan mereka masa mereka cuba sebut bahasa kita
yang aku ingat mereka sebut 'masuk' 'terima kasih' :D
then deal bout the pictures, bantai je la cakap macam mana pun asalkan faham :p


sorry.. i pun nak ada kenangan dengan mereka tau, ehehe :p
sorang budak lelaki melayu tu sebenarnya nak main sumpit that time, tapi kena tarik sekali

and aku dah emailkan gamba2 mereka and respons nye buat aku senyum
here it goes...

Hello Nor,

thank you so much for the photos and your kind response too. i want to let you know that among all the booths my friend and i visited only you have been able to send us our photos asap...that shows a straight forward girl and businesslike. i wish you well.
thank you once again and God bless you.

Sam.

ini bukan untuk berbangga, tapi satu je
bila kita berjanji dengan orang, kita kena tepati
to earn respect is to respect others (btul ke ni? eheeh)

kenapa nama aku jadi 'Nor'?
sebab aku guna 'my official email' which I used my full name


okeyh macam sudah melencong plak :p
ini antara gamba2 masa hari pertama.. di sekitar booth kumpulan aku sahaja
nanti aku sambung untuk hari kedua plak, include other booths too :D

mestinya ada cerita yang buat aku cuak
yang buat aku senyum sorang
yang buat aku berbangga dengan diri sendiri, ahaha


13 comments:

ijechan said...

happeningnya! suka tgk akakumo 40 jadi 20 tu. ehe. =D

mademoiselle azieshakespeare said...

bukan jadi 20, tapi macam 20..
mereka awet muda... dorang cite,
makan apa yg ada kat hutan je :D

Eazy Izzuddin said...

happening!...

salam kesinggahan here...
=)

mademoiselle azieshakespeare said...

thanx! :D

Framestone said...

peh byk picture ek...

mademoiselle azieshakespeare said...

yarh.. nanti ada lagi :D

Framestone said...

out sikit--> tgh nk boikot la nie...

oh patut la byk gmbr.. bro suke jd photographer tp kamera xde..tgh kumpul duit nie

Cookie Monster said...

wahla!bgambar sakan ea diya
hihihi
:D

Chekgu BaniHassim said...

waa...ade org asli yang asli laa...
huhu

atok said...

mcam tarzan pon ade.
eheh

::LiYa:: said...

wah!menariknye!

mademoiselle azieshakespeare said...

Framestone>
itu pun guna kamera digital biasa je
tengok la gamba pun tak cantik mana :D

Cookie Monster >
tu la pasal..
photographer pun sibuk nak amek gamba juga :p

Chekgu BaniHassim >
special tu.. :D
tapi tak ingat dari kampung mana

atok >
ahaha tarzan moden :p

::LiYa:: >
yup.. sangat menarik :D

Valdemir Reis said...

Olá, estou voltando para agradecer sua gentileza em visitar-me e comentar. Obrigado! Parabéns por sua curiosidade. Gostei do seu trabalho, excelente blog. Muito sucesso e volte sempre. "Português"
Valdemir Reis

Hola, soy de nuevo dar las gracias a su tipo a visitarme y comentar. Gracias! Felicitaciones por su interés. Me gusta tu trabajo, gran blog. Mucho éxito y regresar a menudo. "Espanhol"
Valdemir Reis