Friday, May 08, 2009

secrets-revealed #2 (partie-deux)


KMPk sesi 2004/2005.
(Ini cerita sebelum masuk UKM)




Membuat pilihan adalah sukar....

Lepas SPM, aku dapat tawaran dari UiTM Machang, Politeknik (area Kelantan seingat aku), Form Six, and entah kolej-kolej apa entah lagi.
Poli dengan UiTM aku tolak sebab course aku tak berapa minat, something related dengan business gitu la (lagi pun takde basic langsung-langsung), Form Six dapat sains punya tapi macam dah malas nak pakai baju sekolah (masa tu lar) and Form Six kan agak susah. Then kolej-kolej itu aku biarkan saja.
Abah pula time tu suruh try tunggu matrik dulu, hurmmm...


Dalam merenung nasib kat rumah (masa ni kawan-kawan ramai dah berterabur sambung study), got a call dari Along (kakak my dear friend itu).
Dia cakap aku dapat matrik, i was the second intake candidate (itu la zaman sekolah dulu main-main, dah result SPM tak bagus huuu...)


ambil masa diorang duk fogging nyamuk kat hostel.. masjid kami cantik, kan :D



So agak-agak kalut daftar ke sana (ada cerita di sini sebenarnya, cerita sedih, sayu, makan hati).
Aku dapat tahu malam Rabu, then Khamis surat baru sampai kat rumah mak sedara aku and last daftar hari Jumaat. Petang Khamis, naik bus ke KL, abang tunggu and terus ke Perak (so i have to say that aku sayang abang lebih :D).


Hari Jumaat daftar (pak sedara kat Perak yang hantar) and ada ka
wan-kawan dah tunggu. Kawan dari sekolah lama (Shina, Enon, Lily, El, Sal and Jimi), ada la tu yang bagi tau (mana la aku sempat nak bagitau diorang pun).

Menjadi second intake student adalah agak cuak sebab orang lain dah mula belajar. Tapi yang best nya, tak yah ada orientasi, haha :D (nak tau tempat-tempat semua aku tanya kawan-kawan yang dah ada kat situ).
Time
tu diorang pun tak la belajar banyak mana sangat pun,
still boleh la nak catch up. First class yang aku masuk tutorial math, bayangkan macam mana blur nye aku, tapi tanya-tanya orang, diorang kata tak buat ape pun lagi *lega sedikit*



ni masa ada program dengan student UiTM Shah Alam (aku lupa ar program ape tuh)



Jadi student matrik memang seronok, tapi kena rajin dan strive, lagi-lagi yang macam aku which is sangat la pemalas. Kat sana memang aku study sungguh-sungguh (kau nak tercicir, buat la main-main).

Room-mate aku tiga-tiga budak Bio, aku sorang je ambil Fizik (sorang malay budak Perak, dua lagi chinese dari Kelantan). Budak-budak cina ni ok la, time kita sembahyang, diorang diam tutup radio semua.
Tapi aku agak tak boleh tengok bila diorang study (lagi-lagi the one yang duduk sebelah meja study aku), nampak stress weyh. Alternatif nya, gi study dengan membe
r lama aku, Shina :D.


Kalau cerita pasal kelas pula, i was in TP9/LP2 (for both sem). Nombor tu stand for kumpulan lecture and tutorial, and masuk sem 2 diorang rombak, tapi aku tak bertukar pun.
Dalam kelas aku memang agak diam, tak campur dengan orang sangat (maybe orang tak perasan kewujudan aku, and i don't really care pun). Member aku LP1.



Antara yang tak boleh lupa kat sana:


1. Speaking test dengan Mr.Raja (time matrik kan kena ambil MUET itu).

Masa tu memang aku pakai cakap je ikut isu yang diberi (dalam kumpulan 4 orang),
and last tu Mr.Raja cakap 'you can speak well, but why you're so quiet in my class?' (lebih kurang macam ni) eheh aku sengih je la, nak cakap ape pun lagi, entah..
And he mentioned it in the next class
, tapi nasib la dia tak sebut nama, dia pandang je kat aku. Yang pastinya aku bantai je, bukan fluent pun, nampak yakin sudah.


2. Tutorial Math
Lecturer tu memang selalu suruh orang tulis kat depan.
Satu hari ni macam biasa aku kena satu soalan ni, aku tulis je la.
Then ada lagi satu, orang lain semua tak dapat. Kawan sebelah jeling kertas aku, aku dah dapat. So terpaksa la tulis lagi sekali.
Tiba-tiba lecturer tu kata 'boleh awak expl
ain?' Haha ganti tempat lecturer beb *bangga-bangang*
Actually
malam sebelum tu pulun suruh membe aku ajar, kelas diorang dah discuss.


3. Eksperimen Kimia

Balang ke bekas kaca apa entah duk pecah-pecah. Terlebih panas la, itu la.

Tapi kumpulan aku, maintain je.. sangat rilex takde apa-apa.
Last-last
bising 'wey nape tak jadi apa lagi ni?' Haha tiada hasil :p


4. Eksperimen Fizik

Masa dah nak habis. Semua orang nak balik. Kami penat duk ulang-ulang buat benda yang sama.
'Kita buat hasil sendiri la, tak dapat graf kita tukar nombor'.

'Okey, ko mulakan operasi, aku buat-buat teruskan eksperimen'

Berpecah. Ada yang buat kira-kira, ada yang terus konon-konon dengan eksperimen.

'Set dah siap, jom balik.'
'Kalau nombor tu susah nak kira, nanti kita discuss tukar nombor lain'
Haha hebat kan kami menjadi 'physicians' :p



gambar dari dalam album :D (rindu sama mereka)



Banyak lagi cerita kat sana ....

- Gopeng yang panas dan kering.
- Time assembly kami sengih-sengih taktau nyanyi lagu negeri, time Negaraku kuat la.
- Jakun nya melihat lembu-lembu warna putih, haha :p
- Tengok budak-budak SBP kat sebelah masuk our territory hari Jumaat untuk solat.
- Outing
semata-mata untuk makan KFC :D

- Tsunami akhir tahun 2004 itu, which aku tak dapat beza antara gegar atau orang berlari.
Serius aku konfius sampai sekarang.


Semua tu... susah nak lupa... terlalu banyak, dalam masa yang singkat..








Kolej Matrikulasi Perak, Gopeng, Perak Darul Ridzuan (sesi 2004/2005)




*** ada junior (ayuNani -3rd year fak aku)
kasi ini kerepek dengan coklat zip itu
sebab pinjam buku rekod mengajar (aku nye praktikum)
berguna eh buku tebal itu :D
and wish goodluck untuk mereka
heh rasa la jumpa 'budak-budak' zaman sekarang

4 comments:

::LiYa:: said...

whoaaaaa!
i hate matriculation yr!
menghitung ari je tuk abeskan matrix..
but since now da abes,
mmg rase rindu zaman dulu...
maybe i should write bout my experience too!!!
nnti i link kat u once finish writing..hehehe.....

mademoiselle azieshakespeare said...

::LiYa:: >
time kat sana memang tak bape best pun
stress kot, hahaa :p
semua nak buat cepat-cepat
Taip la.. bole gak nak tau :D

cik afeera said...

matrix agak best~!!
same lar kite...outing smate2 utk mkn KFC :p

saye tidak secemerlang kamu dlm pelajaran :( sampai skrg saye masih agak jeles same kamu~!!u r superb~!!huhuhu....

weyh,bg aku cket otak ko tu :p nk sambung stdy ni....nk jd pelajar cemerlang mcm ko gak~ hahaha

mademoiselle azieshakespeare said...

bile masa plak aku cemerlang weyh?
tu pun sebab takut kena kick kot, huuu
naik 1st degree cam hampeh jek...
waaaaa tak suke. tak suke..
eyp jom jadi lecturer matrik nak heheh :p