Sunday, January 24, 2010

sekolah punye cerita

bile fikir pasal sekolah, memang terasa agak penat...
entah la, macam2 benda serabut jadi...
yang pasti, paling pening dengan
kerenah students..

sometimes i wished that i just teach the best
student, pelajar2 yang baik, dengar kata...
tapi nak buat mcam mana, ni la namanya tanggu
ngjawab.. kena terima diorang punya diversity..
biarla kalau diorang tak su
ke aku pun, aku tetap kena ajar mereka...
biar serabut macam mana pun kep
ala aku, aku tetap kena curahkan ilmu pada mereka...
responsibility... janji yang perlu ditunaikan


aku boleh tahan dengan students tak pandai, tapi terus terang kata, aku agak tak berkenan dengan yang 'kurang-ajar
yang tak pandai, insyaAllah boleh diajar.. sa
tu-persatu, akan saya lakukan...
tapi yang ajar-nya-kurang, pusing belakang, dah hilang dari kelas..
kita menerang di depan, dia menjerit di
belakang...
apa lagi yang perlu aku bu
at?
dalam hati akan terus berbisik, 'azie, sabar....'

tapi sampai bila aku mampu bersabar, aku sendiri tak pasti...


itu cebisan perasaan hampa yang ada dalam hati aku sekarang...
cebis-cebis yang aku harap tidak akan menjadi sekumpulan sel yang akan memakan dan mematikan segala semangat untuk aku bertahan....

noktahkan perasaan itu di sini....
masih ada cerita yang buat aku tersenyum..

cerita yang buat aku ingin terus bersama
mereka :D

sekarang, aku kena ajar tiga subjek.. fizik (untuk 2 kelas form4), math (1 kelas form 4) and sains (untuk 2 kelas form 3)...
alhamdulillah, baru posting, terus dapat opsyen sendiri...

kelas2 fizik tu kira buah-hati-pengarang-jantung ham
ba la, hahha...
having so much fun with them, tapi the girls agak pasif...


in the same time, jadi guru kelas untuk kelas 4 sains 2..
rasa ok je, even sangat la ba
nyak nye kerja nak kena buat...
macam last week, ada yang dapat tawaran masuk teknik,so segala benda nak kena uruskan

fail prestasi, rekod kesihatan, borang ko-ko, buku-buku teks, sijil berhenti...


sampai ada yang buat ayat macam ni
'cikgu, kesian tengok cikgu.. baru masuk, dah kena jadi guru kelas, dah la banyak kerja...'
glad la juga, diorang faham dengan situasi cikgu baru ni...

dengan diorang je la pun aku banyak
bercerita tentang aku...
kalau kelas lain, memang tak tahu nye pasal aku..
kot tan
ya nama aku pun tak tahu, huuu biarlah...

tak susah pun nak menjaga students macam ni...

setakat ni takde la masalah lagi dengan diorang, just ada la yang minta tukar kelas...
dan awal2 lagi aku kata, kalau rasa nak tukar kel
as, baik tukar dari awal ni...
ada juga yang dah tukar kelas, then masuk semula kela
s ni...
hurm budak sorang ni la... kesian juga dengar cite nye, tapi aku terima je...
dia akan jadi penyeri kelas tu.. 'seni, cikgu'.. h
ahha semua ayat pada dia, ada seni :)

sekarang memang boleh je gelak ketawa de
ngan diorang, seronok...
tapi bile belajar, tetap akan ada side serius aku, huuu can't hide it ;p


kat bawah ni, aktiviti kelas yang pertama... tak
semua pun datang, tapi ok la..
kalau ramai2 pun, tak buat kerja.. tak jadi apa juga...


ni semua kerja last week, gotong-royong kelas

diorang nak cat, so on je la, cari cat.. glad la juga, ada yang baik de
ngan cikgu KH, so dapat cat dari bengkel, jimat duit...


tutup noticeboard dengan kain biru (syarat dari admin), buat segala carta, jadual yang diperlukan...





dan hasilnya, buat aku tersenyum... hasil yang boleh membuat aku mengisytiharkan
'ini kelas pelajar2 saya, ini hasil tangan mereka...'


dan semalam kelas sebelah (4 sains 1) pula mengecat... lepas merentas desa

so apa lagi, mengusik diorang pun best juga...

'u all tak yah la cat, dah cantik dah kelas ni...'

'u all mesti penat kan, tadi dah berlari.. balik rumah la'
jawapan diorang plak 'tau la kelas cikgu cantik'
'cikgu2.. kami cat kelas cikgu sekali la'
'takpe2, terima kasih je la' hahha

aku memang jarang nak naik kelas2 ni, sebab biasa diorang masuk lab je...
lab tu besar, diorang pula ramai (satu kelas dalam 40+ students)..
kadang2 aku bercakap, yang belakang tak dengar..
kadang2 ke
na bagi sign dulu 'saya nak terangkan ni, u all diam kejap eh'..

dengan kelas sains 1 pun ada cerita, yang juga buat aku senyum bila ingat semula...
'cikgu, kami panggil cikgu akak la'
'sains 2 kata diorang panggil akak, kakak azie' (auta punye budak2 :p)

'akak nampak lagi muda'

'cikgu, nanti cikgu masuk minang saya eh' (ape ke punye request la budak ni :p)
'lagi 4 taun, cikgu baru 28 kan? ke 29, cikgu?' (confirm diorang bergosip dengan kelas aku, hahha)

sabar je la aku nak melayan kerenah diorang ni.. ni belum cerita kelas lain lagi, huuu...
baru dua kelas ni, tapi ni lah yang membuat aku akan bertahan, insyaAllah....




**ini lah hari di mana aku dikenalkan dengan seseorang...
hari yang mana budak2 tak habis mengusik
'oh bulan.. enggan melayan diriku lagi...'
hahha tolong jangan sama kan saya dengan Yuna
terlalu jauh panggang dari apinya ;p

nanti lah... kalau rajin + ada masa, ada lagi cerita