Saturday, March 06, 2010

put yourself in their shoes..

mana nak mula, huu.... macam2 benda dalam kepala sebenarnya...

dua bulan and lebih2..
kadang2 rasa macam artist pun ada
bukan apa, sebab selalu sangat dapat soalan ni 'cik ke puan?' hahha
student punya soalan lagi best 'cikgu, jujur dgn saya, cikgu sebenarnya da kawen ke belum?'
ni semua gara2 nama aku dalam jadual ada puan, tapi gaya aku tak tally dengan title tu..

sekarang, seriously kepala rasa serabut
macam2 nak kena buat, macam2 nak fikir, memang rasa otak tak rest pun
badan pun dah rasa mula susut
bukti nya, dah banyak dengar suara
'u makan coklat, tapi tak gemuk ye, kurus lagi ada' komen dari sorg cikgu, masa aku mkn coklat dlm bilik guru
'inertia cikgu mesti kurang kan, sebab cikgu kurus' komen student sehari lepas belajar pasal inertia
'cikgu... kurusnya' komen student lagi, masa hari aku pakai kebaya, sebab biasa baju kurung semua longgar2 punya
(ni yg rasa taknak pakai da baju tu, huu.. dulu masalah tak sedap pakai sebab ruang terhad, sekarang dah orang kata kurus pula, huu)
entah la, nak kata tak makan, makan je.. sedap je makan semua mak aku masak

dan ada students yang tanya (dalam FB) 'kenapa cikgu kat sekolah nampak muram je?'
aku rasa macam biasa je, tapi taktau la kenapa budak ni kata macam ni, really taktau..
ada juga yang bertanya 'cikgu, kenapa cikgu jalan tunduk je?'
alamak ai, dah memang gaya jalan aku macam tu, nak buat macam mana :p
kadang2 memang nak ketawa je dengar diorang punya soalan
tapi jawab je la... selagi termampu nak jawab
and baru2 ni, diorang buat temuramah bout my education background
yang form 3 pula tanya bout kelas2 untuk form4 nanti, mana aku boleh jawab, aku jawab la

and soalan paling best masa subjek sains form 3
to be honest, memang aku tak pakar bab2 awal diorang, sebab semua tu ke arah BIO
sorang ni tanya (kelas ke8) 'cikgu saya nak tanya, tapi cikgu jangan terasa ye.. sebenarnya cikgu, cikgu sains ke bukan?'
hahha 'jawapan aku, saya baru nak belajar, tapi bab yang lepas2 ni, yang bukan pasal manusia, saya terer' (konon je la :p)
diorang curios nak tau kenapa, huuu
tapi lain hal nya dengan kelas ke12, student tanya macam ni pula 'cikgu, kenapa cikgu tak jadi doktor?'
jawapan senang 'tak minat' :p


kelas ke12 selalu buat aku pening kepala
baru ni, aku masuk kelas, boy yang kat depan (kategori budak baik la) cakap macam ni 'welcome to hell, cikgu'
slow je dia cakap.. kesian kat diorang ni, sebab ada kelompok yang kat belakang macam hantu, diorang pun terganggu sama

lagi satu kelas yang buat aku pening, kelas math form4
tapi jadual baru ni, ok la sikit sebab dapat time pagi dengan diorang
meaning pagi2 diorang ada dalam kelas, kalau tengahari nanti memang ada la yang hilang..
dan dengan diorang ni, memang kena selalu treat macam dengan kawan2

hurm... memang penat
kadang2 rasa macam nak quit pun ada
tapi...
i'm giving myself 3 years max kat sini
kalau orang lain boleh, kenapa aku tak boleh pula, kan?



dan sekarang, macam2 perubahan yang aku nak buat..
perubahan untuk diri sendiri, juga persekitaran
changes for good, insyaAllah..
dan hopefully, Allah permudahkan segalanya...






** got a news, tutor-mate masa kat matrik dulu dah kembali ke rahmatullah
(dari Dia kita datang, kepadaNya kita kembali)


6 comments:

fitri oh fitri said...

guru amat hebat! haha







http://fitridzulkifli.blogspot.com

mademoiselle azieshakespeare said...

but i'm not, yet :D

Aidi-Safuan said...

wahhh...nih semua cam pujian untuk diri sendiri je. hehe...


anyway, cikgu nih kurus la~

mademoiselle azieshakespeare said...

pujian? mana pula
susah hati ni, tu yg taip kat sini

cikgu isza said...

fikir penat memang penat,
fikir hasilnya.. hilang segala penat,
semoga terus tabah ya..

mademoiselle azieshakespeare said...

yeah... thanx