Wednesday, March 25, 2009

hidup adalah pencarian yang panjang


"did it long to find me,
I asked the faithful light"
(Yusuf Islam, 'Moonshadow')


ayat di atas di ambil dari buku yang baru saja aku habis baca
'the girl in the tangerine scarf' by mohja kahf


it's just one nice book to read :D (recommended)

ianya bercerita tentang muslim yang membesar di Amerika
to be specified Indiana
macam mana mereka adapt dengan persekitaran
fokusnya kepada Khadra Shamy, the girl in the family
macam mana dia membesar, macam mana jiwanya memberontak
(because of the mother, saying no to that and thus)

cerita agak smooth, sampai la dia kahwin
things went wrong, sebab dia dah biasa dengan cara hidup dia
(pemberontakan jiwa berlaku, and bercerai)
then pencarian diri bermula, sampai ke Syria (tempat asal)

cerita.. cerita.. cerita... (aku agak malas nak menaip, eheheh :p)
Khadra belajar lagi, kerja.. masa ni dia tak balik2 ke Indiana
sampai la masa dia dapat tugas berkaitan, yang perlu pulang kembali
then jumpa semula kawan lama, Hakim ...

cerita lagi... cerita lagi.. cerita lagi.... :p
the ending is Khadra's own work takes her there:
into the state of pure surrender.
Hakim? they are going to know each other back, as adults :D

actually buku ni bukan saja bercerita tentang that girl
tapi juga tentang Islam, sejarah, politik
'a sensitive, passionate and occasionally lyrical book' (Dr. A. Yemisi Jimoh)


aku agak lambat menghabiskan buku ni
tarikh beli 5 feb 2009, tapi baru2 ni habis baca..
tu pun dapat baca time tunggu bas, tunggu komuter and time2 yang memerlukan aku menunggu
(menunggu itu tidak enak eh?)
time lain, agak susah aku nak pegang
and buku ni bukan lah buku yang baru terbit
aku beli pun for only rm10 at MPH
siapa nak, cari la.. it's a good one
tapi kamu perlu mindayang kuat untuk terus ke titik terakhir :)






*** there's something left unspoken
in my mind....there, it'll be
i just dunno how to define it
God please.. lead me.. I'M BEGGING..

11 comments:

Shitsurei shimashita said...

berbaloi tul RM 10 dgn kualiti gitu. Ingat pict azie tadi.. all the best :)

mademoiselle azieshakespeare said...

yup.. sangat berbaloi :)
kira puas hati la (tunggu nak baca semula nanti)
my pic? malas da nak enterframe.. cukup2 la, eheh
btw, thanx :D

Mr.shari said...

kehidupan muslim di sana berbeza dengan khidupan muslim di sini;]

mademoiselle azieshakespeare said...

yup.. thanx God that we are here :)
kebebasan beragama ada di sini,
(meaning -mengamalkan kepercayaan masing2)
:D

Monster La La Land said...

huiy
10ringgit?
tp sgt mnarik
ritu ika jmpa 1 buku cmni gak
tp lain skit
arga die 50sumthing
sayang duit ohh..
huhuhu

PJ selamba said...

baep muka surat?

mademoiselle azieshakespeare said...

Monster La La Land >
a'ah memang menarik :D
tamao gak beli mahal2
kalau sgt perlu, beli la.. eheh

PJ selamba >
440 pages, en.pj

Chekgu BaniHassim said...

kalau tak kuat minda, memg melayang la buku dari tangan...

mademoiselle azieshakespeare said...

ahah tau takpe :)
lagi2 buku macam ni...

✖Mizz Yasmin✖ said...

urmm..
kalau ade ape2 buku yang nak direcommend kan lagi, come to my blog, specifically 4 books..
http://tellmeaboutbooks.blogspot.com

-TQ-

mademoiselle azieshakespeare said...

alamak aiii :p