Monday, March 02, 2009

'social etiquette and grooming'

sebelum tu nak tunjuk satu benda ni

a keychain from bandung

one of my friend bagi (thanx darling ;D) they went there last week
tapi aku and beberapa kroni yg lain, tak ikut
atas sebab2 tertentu yang membuatkan kroni berkenaan makan hati
tapi aku tak terlibat dengan perasaan tersebut, sebab aku takde hati, uhuhu ;p



keyh, that is the title for lecture pagi tadi
subjek 'sains kehidupan dalam pendidikan'
subjek ni sangat heaven coz takde final exam, so xyah salin nota untuk study ;p
tapi ada projek yang buat aku nak pecah kepala
(ala yang pasal orang asli jakun tu)

subjek ni mengajar kami untuk bersedia menghadapi kehidupan luar
awal2 dulu kami diajar tentang pengurusan kewangan
ke mana wang yang diperolehi akan dialirkan?
such things like that...
then kami diajar tentang masyarakat dari perspektif sosiologi
mengenal etnik2 dan bangsa di malaysia

and hari ni belaja tentang etika dan kekemasan
first sekali cite pasai social etiquette
bertingkahlaku secara telus, budi bahasa kamu, cara kamu membawa diri
(image, sociable, courtesy, poise .. ade lg tapi tak ingat)

then grooming
there's three step to remember which are
cleanse, tones and moisturise
hah? adakah aku di bengkel kecantikan? uhuhu....
tapi tu la yang lecturer aku cite tadi
ada satu istilah yang buat aku tersenyum which is 'mess dress'
masa tu memang cam pelik ar coz kate formal dinner, tapi pakai comot2
rupe2 nye tu istilah untuk army dress code (lbih kurang lar)
pakai segala macam butang2 anugerah yg dorang ade



and yang paling best bile masuk the art of eating
semua orang bole buka nasi lemak :D
eyp it's for real coz lecturer memang da pesan bawak makanan
and yang taktau, dia suruh kelua beli sebelum die mulakan kelas
(laku la cafe pagi tadi ;p)


gamba2 adalah dicuri ntah dari mane ;p

masa 'majlis-makan-makan' berlangsung ;p
lecturer pusing kelas, tengok cara2 students makan, ahahah sungguh la
aku? aku bawak coklat...
makan coklat ngan sudu garpu, ok tak? ehehe ;D


then another two classes for today, takde
yang tgahari taktau la, maybe dr.geri out campus
petang plak time aku sampai (aku sampai lambat)
dorang cakap camni
'kelas cancel, ustazah da bersalin'
tahniah ustazah rashidah (kelas bahasa arab) ;)





** actually aku bengang
ngan one of my group member
tapi selagi aku mampu bersabar,
aku tahan kan dulu
malas nak banyak cakap
coz yang laen ok jek, hu!~
bertahan di sini
..........

5 comments:

Chekgu BaniHassim said...

etika ni leceh laa...
macam bagus la kalau ikut etika segala bagai nih...

nyusahkan...hentam je, selagi tak nmpk improper...
pedulik ape ngan etika...
janji kenyang...
takla tembel sgt makan...

Shitsurei shimashita said...

makan beradat wo! saya pernah handle function gni. ponek den nunggu dan buat clearance. smua da protokol.

janji tertib udahle kan. slurp!slurp!

mademoiselle azieshakespeare said...

Chekgu BaniHassim >
sy org b'kecuali...
tak penah ikut etika, ahhaha :D

Shitsurei shimashita >
tau xpe... da ar lmbt, sopan santun lg...
uh no!~ katekan tidak, ahhaha ;p

PJ selamba said...

rasanya lagi best kan kalau practice mkn chicken chop atau lamb chop instead of nasi lemak...
baru mencabar sikit...
yang praktice makan coklat tu apa kes?
haha

mademoiselle azieshakespeare said...

nak buat macam mane, dalam kelas biasa jek
coklat? eheheh malas nak bawak bekal (student beretika)