Tuesday, April 14, 2009

partition -a tragic love story

sebelum aku mula dengan cerita itu, mahu tampal ini2 dahulu :D

1st from cik najihah @ jiji najiy

thanx yarh.. kalau nak kasi tshirt btul2 pun bole gak, eheh :D

2nd from en. kimomoto kozaima

thanx jugak.. what a cute cat :D

so why am i single? (kena bagi 4 eh?)

1. "mak kata: belaja dulu sampai habis.... "
2. sebagai anak yang mendengar kata (blah ar :p), aku pun menurut perintah itu
3. aku kan masih belajar :p
4. belum habis belaja, haha

sungguh tiada sebab yang kritikal,
kemahiran KBKK untuk isu ini sedang tumpul, hahah :D

____________________________________________________

okey terima kasih kawan2 :D

sekarang nak buat review cerita yang aku tengok aritu
cerita bertajuk 'partition'
tajuk saja sudah menunjukkan 'pembahagian' which is merujuk negara India sana

cerita bermula dengan watak Gian Singh pergi perang dengan Andrew and Avtar di bawah British India Army
dia janji akan jaga Andrew (janji dengan Margaret, kakak Andrew)
but then janji tu tak dapat ditepati (nak tau kenapa, sila la tuntun :p)
then Gian balik ke India, taknak terlibat dengan perang2 lagi
tapi bagi Avtar, his friend.. still dengan 'jiwa pejuang' itu

then ada part kemasukan muslim (migrate) ke India
pembunuhan kejam beramai2 (call a massacre, right?)
ada satu family.. ayah, mak, dua anak laki and sorang anak perempuan
ayah nya terbunuh, anak perempuan tu plak lari untuk selamatkan diri

that girl named Naseem, was found by Gian
at first memang ramai yang tak suka that girl, memang kena sorok habis dalam rumah
cite cite cite :D diorang kawen, got a son called Vijay

tak lama lepas tu Margaret datang rumah diorang, kata dah jumpa keluarga Naseem kat Pakistan
(sebelum tu, Gian dah minta tolong.. tapi punya la lama pentadbiran diorang ni..
sampai orang dah ada anak baru jumpa :p)

kat sini la, things mula went wrong
konon nya, dalam masa sebulan, Naseem akan balik semula
tapi abang2 dia (Akbar and Zakir) kurung dia bila dapat tau dia dah kawin with a sikh

sebab dah lama sangat, Gian pun mula la jalan untuk cari Naseem
he disguised as a muslim (saya tak rasa dia masuk Islam cik milimilo)
[potong rambut and pakai kopiah, no more sikh turban]
untuk lepaskan diri kat sempadan itu
tapi tak lepas gak, sebab dokumen tak lengkap ape ntah
then curik2 masuk (macam PATI) dengan anak nya

kat sana, dia tinggalkan anaknya dengan Margaret, and cari Naseem
bila dah jumpa, still ada tentangan dari abang2 itu
Gian kena tangkap masuk jail, Naseem kena kurung lagi

then Gian buat keputusan nak ke kampung semula, for the sake of his son
in the same time, mak Naseem lepaskan Naseem.. for the love
then lari2 la mereka di stesen komuter :p, eh stesen keretapi itu
(aku bayangkan stesen komuter jek, haha)

kalau ini cite hindustan, mesti dah abis gitu
true love must live happily ever after
tapi ini bukan cite hindustan, walaupun berlatarkan India

kat stesen keretapi tu la, the tragic part happened
Akbar datang, cuba nak halang..
Gian terjatuh, and mati kena langgar keretapi

Naseem plak, dalam sedih2 tu.. kena lari dari abang dia lagi sorang, Zakir
so with Margaret's help, Naseem and Vijay (the son) naik keretapi
then the three of them lived in England



ini adalah print screen, babak2 last.. kristin kreuk sangat cun :D
(ala2 minah kisah kaisara tu pun ada)


bagi aku, cite ni takde la hebat sangat2.. a simple one (bagi aku)
a melodrama one, mahu masuk ala2 hindustan pun ada
ending dia plak, maybe ada orang tak suka.. ye la hero mati

tapi bagi aku (personal opinion), bagus gak ending macam ni
at least menunjukkan the real life
cinta itu bukan hanya bahagia semata-mata
cinta itu perlukan terlalu banyak pengorbanan, jiwa dan raga
okeyh2.. shut u 'pakar chenta tak bertauliah' :p haha

part agak syahdu bagi aku, bila melibatkan anak kecil tu
'babuji.. babuji..'
sangat syahdu, okey


kalau nak tengok the other side plak, mesti la ada part2 yang aku tak minat
contohnya macam nak menunjukkan Islam itu lemah (time massacre itu)
Islam itu penuh keganasan (time abang2 Naseem halang Gian)

but ada part lain jugak.. 'Islam tidak memaksa'
aku tidak rasa Gian peluk Islam (time die datang masjid and gunting rambut itu)
and pakcik itu juga tidak memaksa, tapi turut merasa apa yang Gian rasa..
and lain2 ialah penyatuan antara apa agama dan bangsa sekali pun
aku suka penerapan ini, not to be the secular
tapi Allah kan dah mencipta hamba2Nya dengan penuh kepelbagaian dan ketidaksamaan
dan dari itu lah kita belajar antara satu sama lain :D
(okey saya masih perlu banyak belajar)

______________

melihat India di dalam cerita ni, membuat aku ingin ke sana
(dream on... and do keep it and make it real..)
dalam cerita tu takde tunjuk Taj Mahal, tapi aku mahu ke sana
melihat satu seni bina yang diagungkan atas nama sebuah cinta


ambil di sini taj mahal

mahu tuntun movie itu?
klik bawah ni
moviesfoundonline: partition

p/s: aku bukan bagi review, tapi bagi jalan cerita.. haha :D
terlajak menaip panjang2 :p





*** making a list, of places to go..
a list yang akan jadi terlalu panjang
kerana mimpi aku juga terlalu banyak :D

6 comments:

Cookie Monster said...

eh siap kasi link movie on9 tuhh!
hebatnyaa
hihik

kristin kreuk tuh comei la pulak
hee~
:D

milimilo said...

oh,kirenye dy gi masjid tu tumpang potong rmbut jela ek?cmtu?erm,mase gian kawen dgn naseem pn,spatotnye dy dah kne msok islam dah kn.cite ni cm pelik je tp oke la. (sbnrnye xtgok sgt sbb mase tgok cite ni tgh tgu turn nak bwk kete kat institut mmandu tu..huhu)

eh,yg link kamu bg tu,xde cite yg latest ek.

mademoiselle azieshakespeare said...

Cookie Monster >
haha kang ada yg tanya mana mau tuntun
bagi je la link terus :D
dalam cite ni, lagi2 lar cumeyl nye

milimilo >
rasenye (kalau tak silap) macam tu la
(dari pengamatan sy :D)
tapi memang agak pelik, ada something yg macam missing, kan?
tapi tengok je la the other side (love and life side itu :D)
link tu xde cite latest, da check ritu, uhuh

atok said...

alahaiii
nk kristin kreukk.
huhu

mademoiselle azieshakespeare said...

atok >
amek la kalau dapat
haha :p

Anonymous said...

Hello
prozac anxiety

Prozac, as well as other SSRI antidepressants, may cause serious lung problems in newborn babies.
[url=http://c3library.com/]prozac antidepressant[/url]

Prozac, as well as other SSRI antidepressants, may cause serious lung problems in newborn babies.
http://c3library.com/ - prozac medication
If you are planning a pregnancy, or if you become pregnant while on Prozac medication, do not initiatively stop it, unless the doctor advises it.