Wednesday, April 08, 2009

tips ujian lisan :D tetibe bagi tips plak

semalam aku ada ujian lisan bahasa arab:vv7.gif:bangun pagi2, bersiap ala kadarpergi dengan langsung tidak bersedia..
bila da sampai, awal lagi.. so bole la belek2 apa yang patut

time ustaz sampai, ustaz minta kami kelua and masuk sorang2
so ada chance nak belek2 lagi:vv43.gif:tapi yang tak best nye pagi tu, kena sentiasa pegang tisu
(selsema lor :p)

sorang2 masuk.. ada yang lama, ada yang agak cepat
diorang keluar, kami tanya la macam mana

:fire_guy16:then aku masuk, kira dalam kategori awal gak
kena baca satu petikan.. ok la kot sebab ada baris
petikan tu mengenai surat seorang ibu untuk anaknya
then ustaz tanya soalan berdasarkan petikan:vv6.gif:bayangkan dalam masa tu, kena cari jawapan dalam petikan
memang agak menguji gak la
aku bantai la.. agak2 dengar perkatan tu, scan kat petikan.. jawab
entah betul entah tidak, taktau lar :p

ada soalan buat aku senyum
ustaz tanya fakulti.. aku agak kalut,:small_boy_18.gif:sebab seingat yang aku baca dalam petikan tu mana ada cite pasal fakulti
cari2.. still cari dalam petikan tu
tetibe ustaz bersuara 'ni soalan general, takde dalam petikan'
heh :D *sengih slumbe* jawab dengan penuh yakin:vv8.gif:'adrusu fi kulliyati tarbiyah'
then ustaz tanya umur, kampung, warna baju
nasib baik pakai tshirt hitam, senang jawab :D
ada satu soalan aku taktau apa maknanya
da la taktau, da tu bole buat muka slumbe tanya semula kat ustaz tuh, heh sengal betul :p:vv26.gif:then ustaz tukar soalan lain, pasal kampung..
tapi aku taktau makna nya sama ke tak

bila da siap, aku rasa macam sekejap je
taktau la, maybe aku je kot yang rasa camtu
tapi memang soalan tak la banyak mana:fire_guy28:

so aku rumuskan, untuk menghadapi ujian lisan, kamu mesti...
1. tahu apa bahasa yang akan dilisankan (ini mesti la, kan :D)
2. bersedia dengan perkataan2 yang mungkin akan disebut
3
. cuba untuk terus ingat apa yang dibaca

(meaning jangan baca sambil lewa sahaja)
4.boleh men'scan' petikan dengan pantas
5
. mempunyai kemahiran membaca satu nafas

(untuk menyingkatkan masa ujian, ahah)
6. masuk ke bilik ujian lambat2
(supaya kamu bole tanya orang sebelum2 apa yang ditanya, soalan akan berulang)
aku tak bole buat yang ni, lagi lama lagi aku cuak
7. memakai pakaian satu warna
(cuba bayangkan kamu pakai baju bermacam warna,
jenuh la nak sebut warna2 tuh :p)
8. kurang sihat (supaya orang yang bertanya soalan
akan kasihan dan tak tanya banyak2, ahahah :D)


okeyh ini saja tips ujian lisan dari aku..
sesapa nak tambah, silakan
nak ikut, dialu-alukan :D..:vv16.gif: bole ikut ke ajaran ni? eheh



:small_boy_6.gif:
** semakin menghampiri garisan penamat
a month to go..

12 comments:

Dakjaat™ said...

madeeee! ;p masih tertanya2 macam mane boleh kenal kite? .. multiply tu lama dah tak bukak lor..

mademoiselle azieshakespeare said...

Dakjaat™ >
adoit... nanti la aku cite kt ko
(multiply? apekah itu?)

piKOk said...

adusz!
saje je xmo bg ak komen yg first!

niey komen tadi..siap copy ag..cuma paste aja..hehe

owh!keciannyer..
selsema lagi..
thnx 4 da tips!!
nnti buley cuba..;)

Eazy Izzuddin said...

hiks...
klu bole ikot jek..
xD

Anak Pendang Sekeluarga said...

"Dan orang-orang yang beriman dan berhijrah serta berjihad pada jalan Allah (untuk membela Islam) dan orang-orang (Ansar) yang memberi tempat kediaman dan pertolongan (kepada orang-orang Islam yang berhijrah itu), merekalah orang-orang yang beriman dengan sebenar-benarnya. Mereka beroleh keampunan dan limpah kurnia yang mulia." (Al-Anfaal 8:74)

Salam ziarah dari saya,,blog yang menarik ,jemput muzakarah di blog saya....dan jadikan blog saya sebagai rakan anda..tq

mademoiselle azieshakespeare said...

piKOk >
aik pelik.. tak pnah plak ada yg tak bole komen
btw,, sila la cube.. tapi cube yg baik2 je :D

Eazy Izzuddin >
ikut lar
:D

Anak Pendang Sekeluarga >
thanx :)

atok said...

atok ade kenangan "indah" dgn result pmr bhase arab atok.
haha

mademoiselle azieshakespeare said...

atok >
waah apa yang 'indah' itu?
:D

Shitsurei shimashita said...

a month to go? not long and remember a wild challenge waiting u outside there..rasanya 7 yrs working rasanya mcm2 dah jumpa tp masih x cukup2 lagi.

mademoiselle azieshakespeare said...

Shitsurei shimashita >
yup, tinggal lagi sebulan

yani said...

saya pown ada gak pengalaman amek ujian lisan BA
tp group ar, ada 3 org,
wlaupun xpaham soklan kami hentam je jawab,
bila ustaz terjemah jawapan kami
kami gelak ar rmai2,
coz lain yg ditanya lain jawapannya

mademoiselle azieshakespeare said...

yani >
dalam group? macam lagi susah jek :D
sy sorang2.. sengih je la depan ustaz tuh, eheh