Monday, March 09, 2009

bila kamu berani bermimpi :D ...point of distraction

sebelum tu.. salam maulidurrasul untuk semua
thanx y
g bagi macam2 info, link2 semua, aku hargai, and for sure aku bace
(bukan sekadar dibaca, insyaAllah)

entry ni just nak penuhkan gambar2 semalam
the photos without word
(aku belum cite pun, da ade yg tau kat mane, bagus2 :D ehehe)

dua tiga hari lepas memang macam2 hal buat aku ala2 serabut
with the test, friends and surroundings an
d also 'that issue'
taktau ken
apa aku jadi sangat3 sensitif, sampai bergenang air mata
(tolong ja
ngan tanya kenapa, aku betul2 taktau)
dalam masa ya
ng sama kerja hati pun menyibuk gak
(hati, tolong la resign... nanti aku bagi jawatan lagi bagus eh ;p tapi bukan sekarang)
~ kerja hati, mana kita nak tau...

dan aku jenis yang sangat susah nak speak out, sukar nak luahkan rasa yang membeku
so jalan terbaik, lari... cari satu titik ketena
ngan (kunun nye ;p)
tapi seb
enarnya, it's the point of distraction
kalau ikutkan years before, bila serabut aku kelua cari kedai buku
sambil
tinggalkan msg kat membe
"i'm out, somewhere....."
paham2 je la.. bila kata nak kelua, sorang2.. maksud nye ada la yang tak kena
kat umah pun selalu buat macam ni, and mak selalu ok je b
ile aku nak kelua
(as long as pandai jaga diri.. even dia tak cakap, tapi kita paham2 sendiri la.. bukan budak kecik)

so semalam,
sudah sampai di situ
satu tempat yang memang aku nak pergi sangat2 dari 1st year dulu (agk nye, ke 2nd year)
lama sangat dah aku pas
ang impian tu, da lama sangat bermimpi ;p
bukan tak pernah pergi, ta
pi da tak ingat
dulu pergi zaman belum pakai tu
dung, zaman selua still bawah lutut,
zaman stokin penuh riben (ntah bape taun pun aku tak ingat, maybe darjah 1 or 2
(or tak skola pun lagi, btul2 tak ingat)


cerita hari semalam.... (introduction sangat panjang, ehehe sorry ;p)
kelua pagi (tak pagi sangat la) terus ke KTM komuter, ambil tren k
e seremban
lebih kurang 40 minit dalam t
ren, sampai la kat seremban


aku tak pernah sampai sini, so agak blu
r nak cari mana tempat bas
yang aku nampak tempat tunggu teksi ada la
so tanya kat pakcik (dalam kotak guard, kot.. tak pasti)
pakcik tu pandang aku atas bawah, maybe dia ten
gok bawah macam laki
pandang atas memang pompuan abes, suara pun halus :p
ahahah aku pun takta
u ape yg pakcik tu nilai, ke die ingat aku ni pelancong.. ahaha tak pasti
'ikut orang2 tu, diorang nak ke terminal'
'time kasih pakcik'

'ikut diorang'
'ar ye, time kasih pakcik'

lebih kurang mcam tu la :p terima kasih kat pakcik tu

sampai kat terminal seremban, nampak bas city liner no.828 ke lukut, PD, lagi ntah tak ingat :p
terus naik, tanya tambang (rm4), c
ari tempat duduk..
dah duduk, aku rasa aku buat satu
kesalahan
sepatutnya aku tanya kat akak kaunter kat ba
wah tu dulu, ye la aku tak tau nak turun kat mana nanti
dalam duk pikir2 nak tanya kat sape, (dat time xde org sebelah
aku)
naik la sorang akak ni dgn 2 org ank die (anak la kot), dgn s
oalan kt driver tu
'nak ke teluk kemang naik bas ni ke?'
aku tak dengar driver tu cakap ape, tapi y
g pasti aku jadi kan akak tu sbg penanda aku ke sana, ehehe ;p

otw dalam bus, tanpa menghiraukan 'orang luar negara' sebelah aku

jalan ni mengingat kan aku pada bandar kuantan

sejam dalam bas tu, sampai la kat terminal port dickson
bas ke teluk kemang (cityliner no.20) jalan dalam setengah jam lagi
uncle2 taxi duk panggil, tpi mcm tak brani la plak nak naik teksi, ehehe
pusing2 sikit, nampak peta neh... ANDA DISINI :)

tengok dalam peta macam dekat jek, nak je aku jalan kaki

bile da naik bus
(diorang gune pass utk naik bus, tapi aku buat muke slumbe tnya tambang = rm2.10),
baru aku tau betapa jauhnye nak ke sana... nasib baik tak jalan
kalau tak, tak balik lagi la skang ni... pengsan di te
pi jalan, uhuhuh ;p

bila da mula nampak air, rasa macam nak jerit (hah! gile ape?)
subhanallah... cantik sangat... betapa luasnya alam ni
serious.. i'm so eager when it comes to beaches :D

here i am.... felt the breezing air.. looked for the world's paradise


actually aku nak turun main pasir, nak craft something... tapi sangat
panas
so lepak je la kat atas, tengok orang :)

tengah2 layan perasaan tu, ada sorang budak kecik datang.. cumeyl sangat
die senyum.. alahai cumeyl nye la :D
tetibe denga suara garau 'adik, nak ke mana?'
adeyh bapak die datang, terus aku pandang
arah lain, buat2 taktau :p

kat sane sempat gak tanya kat pakcik yg
jaga kerusi2 kat situ
bout the canopy, yg belah bawah sewa nya rm40, belah atas rm20, and kerusi tu rm4
aku? duk atas meja wakaf, ahaha xde tempat lain lor.. sangat penuh, lupe yg s
emalam ari ahad

gamba bawah ni sangat tidak jelas, gelap...
but i can see malaysians there
payung paling kanan chinese, tengah malay, and paling kiri indians

(kamera kecik aku tak mengizinkan aku bagi gamba yang lagi cantik ;p)


and gamba bawah ni plak, di sebalik pokok
tapi aku tafsirkan sebagai 'di celah kehidupan'


makcik tu tunggu orang nak sewa pelampung

sebelum balik, gi cari2 apa yang bole di kutip

see budak2 tu, sangat nakal... diorang letak belon kat kepala kuda tu
kalau kuda tu bole mengamuk, taktau la
and klaka, ada orang laki takut nak pegang kuda tu.. ahah senyum lebar aku tengok ;p
all the souvenirs, sangat nice..

tapi yang tak best, makanan laut tuh... xde plak jual yang peket besar2 terus (well aku x jumpe)

aku ambik, this one -bookmarks.. aku rase cumeyl, aku amek la :D
and makanan2 yang aku rase nak makan, malas beli banyak2, kang penuh beg ;p


and yang lagi best, da dapat baju untuk dinner
hah kau bagi lagi tema karut2.. floral la ungu putih la
so tengok la aku pakai baju tepi laut ;p
(uwh tak mau upload gamba baju tu, tunggu da pakai dulu ;D)
actually ada satu kapal tu, aku nak
tapi dia tak bagi jual murah
so aku jual mahal, taknak beli... cari tempat lain la nanti

balik tu, dari teluk kemang ke terminal PD, aku naik teksi (rm2.50)
agak terkejut dgn harga teksi ni sebenanye
kalau kat sini, kamu naik bus rapidkl sampai ke destinasi rm1
tapi kalau naik teksi, tak sampi setengah jalan pun 'rm5 ye dik'
(ahah aku lupa aku bukan di sini ;p)
and back to seremban, tertidur.. dengan kamera kat tangan
kalau org ambik pun, confirm aku tak sedar, uhuhu :D

p/s: sebena nye, taknak balik.... tapi nak buat cane







** ade beberapa point yang aku duk pk2
#nant once da kawen, agak2 aku men lari2 macam ni lagi ke?
(okey skip this Q, belum mau pk :p)
#kalau nak minta posting tepi laut bole?
(ble tension2 ngn student, lari la kat tepi tu)

tapi yang pasti, aku akan terus memasang impian
(okey kamu bole kate, teruskan berangan)
kerana itu memang kemahiran aku paling bagus ;p
kawan, kamu nak ke sentosa island eh?
okey pergi la.. aku nak ke karambunai..
sape nak ikut? cepat2 isi borang, tapi xtau lagi bile, ehehe
** aku still tak bley lupe pantai lido, waaa sengal arh



14 comments:

Chekgu BaniHassim said...

ko pi sorg2 ke??
aduyai...
saiko betol...unplanned journey ke nih??
main redah je...??

naik public transport lak tu, kalau naik sendiri takpe la...

berani btol ko, pompuan lak tu...

mademoiselle azieshakespeare said...

sebelum pergi tu ade la gk buat research dlu,
tapi tgok and tanye bodo2 jek..
xtau la plak smalm btul2 sampai, eheheh

nak buat cane, ntah :D

cikgu_math said...

berani betul.azie.....
tp jgn buat bila merajuk dgn che abang nanti..

atok said...

wah anda seorang traveller yg berjaya! eheh

Shitsurei shimashita said...

salute lah madam azie~ tu lah namanya kamikaze. rasanya kalo suruh gi skali lagi sendiri nak tak?
inilah namanya adrenalin menguasai diri~ selamber je redah. Puas bila berjaya lakukannya. Everlasting experience wo!

PJ selamba said...

wah
sekali bersuara...
meriah betul

mademoiselle azieshakespeare said...

cikgu_math > taktau la kak mane dapat keberanian tu, eheheh
che abang? lambat la sikit, kot ;)

atok > yarh... itu aku~
(estranged itu kamu yg sudah d ubahsuai ;p)

Shitsurei shimashita > madam? adoit madam tu puan la...
suruh gi lagi? bole2... lagi senang coz da tau jalan, ahahah ;p

PJ selamba > tu la... dats why kdg2 malas nak b'suara

Shitsurei shimashita said...

saja ja coz nampak ganaz mcm madam (polis hong kong suka guna madam)

cik afeera said...

tahniah anda berjaya!!yer nnti kalo sy ke pulau sentosa,sy wat entri gmbr banyak2 yer...hahahha....tu pon kalo my femili stuju n aku ader duet lor...huuuuu....sy masih blom berjaya jd traveller y tegar :|

cik afeera said...

eh lupe nk tanyer...ko jmpe ckgu SMK Lanchang x kat ctu??hahaha..td dier cite kat aku dier ke PD gak last week :D

cik afeera said...

lagi satu...hahahaha.....tadek sourvinier utk kawan ker??kuikuikui

mademoiselle azieshakespeare said...

Shitsurei shimashita > sy bukan polis hongkong ,
waaaa tak sanggup maa :p

cik afeera > well aku kan keras hati, keras kepala... mesti mau buat arh ;D
owh soklan jenis ape ni? mane la aku knal cikgui sekola tu... klu seberang, harus la jugak nak tau

cik afeera said...

tu soklan y last tu x jawab pon!!hahaha....

owh kamu tidak kenalkah ckgu SMK Lanchang??kan kamu pernah lepak d cni 1 hari :p ckgu y dok sblh aku ni lar ;)) hehehe

mademoiselle azieshakespeare said...

x prasan... aku beli book marks tu je..
nak ke? kalau nak, aku simpan elok2 bagi masa besday ko... ahaha xyah cari diah da ;p

bukan ke aritu cikgu sbelah ko xde?
mane la aku nak ingat muka die, uhuhu