Wednesday, November 18, 2009

jom masak :p

.... scheduled-entry

tiba-tiba keluar resipi pula, hentam je la... btw ni antara kek yang senang nak buat (tapi kat tangan aku, jadi macam tak best gak, haha :p)


MOIST CHOCOLATE CAKE (kek coklat lembap)

bahan-bahan:
- 4 biji telur
- 100g serbuk koko

ayak bersama:
- 150g tepung gandum
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- i sudu teh serbuk penaik

bahan A:
- 200ml minyak jagung
- 150 ml susu pekat manis
- 400 ml susu cair
- 200g gula kastor


cara-cara:
- masukkan bahan A dalam periuk
- panaskan sehingga gula cair, dengan api yang perlahan. then biarkan sejuk
- masukkan adunan telur ke dalam bahan A yang dah sejuk, kacau rata
- masukkan bahan-bahan ayak dan serbuk koko (juga diayak bersama), kacau rata lagi
- masuk dalam loyang, kukus dalm 45 minit / sampai masak :)


dah letak cooking choc and choc rice... kalau taknak takyah pun takpe...
selamat mencuba... kalau nak cuba la :P
and selamat menghadapi peperiksaan SPM untuk yang berkenaan... Good Luck !

4 comments:

cik afeera said...

ghajen ko masak~ hahaha...nnti sponsor kek utk hantaran aku ek :">

maria said...

nampak cam sodap jo...timekaseh utk resepi tu..

Putra Al-Maliki said...

biasela tue.. baru nak belajar nak buat kek.. lame2 nanti pro la.. =)

psst: Hi! Salam ziarah. Jom xchange link & sila komen entri blog saya di http://putraalmaliki.via.my/ . TQ.

mademoiselle azieshakespeare said...

cik afeera >
kalau ko agak berani dngn rasa nye, boleh je, haha ;p

maria >
try la dulu,
baru tau sedap ke tak, heee :)

Putra Al-Maliki >
nanti try lagi, :)